Glas Istre: 21. 03. 2006.

ZA PETNAESTAK DANA POČINJE RUŠENJE BESPRAVNIH GRAĐEVINA NA VIRU, ALI NE SVIH

Kuće političara sigurne

Bespravni objekti političara, poput Ante Đapića i Zdravka Tomca, neće se rušiti jer su u staroj gradskoj jezgri, rekla je ministrica Marina Matulović-Dropulić

ZAGREB - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić potvrdila je jučer da je 200 bespravno sagrađenih objekata na otoku Viru pod inspekcijskim nadzorom, koji će potrajati još 15 dana. Nakon toga će se definitivno znati koliko će tih objekata biti srušeno. Kad će se točno rušenja dogoditi, ministrica nije otkrila. Na novinarski upit odgovorila je samo da će to najvjerojatnije biti prije turističke sezone.

- Ljudi konačno moraju shvatiti da se ne može graditi bez dozvole. Vir ne može biti izuzetak. Odlučeno je da se stari dio Vira ne dira i da te kuće ostanu kakve jesu, iako je i tamo situacija tragična, te da se uklone bespravno sagrađeni objekti na područjima čija izgrađenost nije prešla 50 posto. Područja namijenjena gradnji na tim površinama moraju se smanjiti za 30 posto, rekla je ministrica.

Na pitanje hoće li biti srušeni bespravni objekti hrvatskih političara, poput Ante Đapića ili pak Zdravka Tomca, odgovorila je da se njihove kuće nalaze u starom dijelu Vira, gusto naseljenom, koji se neće dirati, što znači da su političari imali sreće. Na pitanje što odgovoriti mještanima koji tvrde da je Ministarstvo objekte za rušenje odabralo »nasumce«, jer će neki uz obalu biti srušeni, a drugi ne, ministrica je ponovila da se stari dio neće dirati, jer bi u tom slučaju trebalo srušiti 3.000 objekata.- Jedna od dezinformacija koje se mogu čuti jest i da će Ministarstvo rušiti obiteljima krov nad glavom. Inspekcijski je nadzor pokazao sljedeće - 26 objekata za rušenje u temeljima je, 38 posto u izgradnji, a 36 posto je dovršenih, među kojima su većina objekti s apartmanima. Drugim riječima, koje to »krovove nad glavama« rušimo? Primjerice, obitelj s kćeri u invalidskim kolicima, za koju se pisalo da će zbog rušenja ostati bez kuće za život, ima još jednu kuću na Viru koju se neće rušiti, i kuću u Zagrebu. Nisu, dakle, slučaj o kojem se moramo brinuti, dok ćemo tek vidjeti ima li među vlasnicima čiji su objekti još pod nadzorom onih koji uistinu nemaju kud, rekla je Matulović-Dropulić.

O spremnosti bespravnih graditelja na Viru da legaliziraju svoje objekte, što im je bilo omogućeno do srpnja 2005. godine, govori podatak po kojem je zahtjev podnijelo niti deset posto investitora od ukupno 9.000 bespravnih gradnji, naglasila je pak državna tajnica za inspekcijske poslove Josipa Blažević-Perušić.

B. MRVOŠ PAVIĆ

Treći u Hrvatskoj po broju iznajmljivača

Nakon Poreča i Rovinja Vir je treće mjesto u Hrvatskoj po broju iznajmljivača turističkih kreveta. U 1.709 kuća na tom otoku 8.882 su postelje, a nemaju ni vode ni kanalizacije, rekla je ministrica Matulović-Dropulić.

Matulović-Dropulić: Račan je kriv za sve

- Da Vlada Ivice Račana nije 2001. godine bespravnim graditeljima omogućila priključak na komunalnu infrastrukturu, situacija danas ne bi bila ovakva. Vidi se koja Vlada više brine o okolišu, poručila je ministrica Ivici Račanu koji se uključio u »priču« protiveći se rušenjima.