Slobodna Dalmacija: 21. 03. 2006.

USTAVNI RAŠOMON OTVORENO IVAN MADUNIĆ, PREDSJEDNIK KLUBA ZASTUPNIKA HDZ-a, HD-a i HNZ-a, OGORČEN POTPISOM PREDSJEDNIKA HDZ-a

ČOVIĆ NAS JE PRODAO zbog oprosta grijeha

VELIKI ULOG Ispada nebitnim to što se s promjenama ne slaže gotovo nitko od Hrvata, ni naše stranke, ni zastupnici u parlamentu, ni glasači. Tragično je da smo našu sudbinu prepustili Draganu Čoviću koji je spreman prodati interes čitavog naroda za oprost vlastitih grijeha. Veliki ulog povjerili smo hohštapleru...

Piše: Petar MILOŠ

Već danima se govori o ustavnim promjenama u BiH, već su parafirani potpisi stranačkih čelnika, a javnost zapravo ne zna o čemu se radi, što se mijenja i kako. Zato smo se obratili Ivanu Maduniću, predsjedniku Kluba zastupnika koalicije HDZ, Hrvatskih demokršćana i Hrvatske narodne zajednice u federalnom Parlamentu.

Klub zastupnika HDZ-a, HD-a i HNZ-a oglasio se priopćenjem za javnost u kojemu izražavate zabrinutost za ustavno-pravnu poziciju hrvatskog naroda u BiH i, nezadovoljni dosadašnjim tijekom pregovora, pozivate hrvatske pregovarače da odustanu od daljnjih razgovora i potpisivanja bilo kakvih ustavnih promjena. Zašto prije niste reagirali?

— Koliko se ti pregovori vode daleko od očiju javnosti, pokazuje i činjenica da o njima ništa nismo znali ni mi zastupnici. Za njih je znao samo vrh HDZ-a, dakle vrlo mali broj ljudi na čelu s Draganom Čovićem. Mi zastupnici smo za sadržaj pregovora doznali tek prije tri-četiri dana kada nam ih je predstavio drugi hrvatski pregovarač Brkić. A mi se uhvatili za glavu. Ni dosadašnji Ustav nije Hrvatima osiguravao ravnopravnu poziciju u BiH, ali će ove promjene još pogoršati položaj Hrvata. One mogu biti mehanizam za njihovo daljnje raseljavanje ili asimilaciju.

Zašto je Dragan Čović parafirao te promjene s kojima se ne slaže ni jedan zastupnik iz HDZ-a kojemu je Čović na čelu, pa ni jedan hrvatski zastupnik u federalnom Parlamentu?

— Mi smo konsternirani njegovim potpisima.

Sada je jasno da su ti potpisi politički iznuđeni. Nije bilo slučajno što je po nalogu visokog predstavnika Čović optužen za kriminal i izbačen iz Predsjedništva, ali je ostavljen na čelu HDZ-a. Sada smo u situaciji da taj optuženik drži u šaci budućnost hrvatskog naroda u BiH.

Ispada nebitnim to što se s tim promjenama ne slaže gotovo nitko od Hrvata, što se ne slažu hrvatske stranke i glasači, što se ne slažu zastupnici, za međunarodnu zajednicu je bitno da se slaže Čović koji pritom za pokriće uzima profesora Miljenka Brkića. A razočarani se Brkić kune da nije ništa potpisao.

Kardinal Puljić također se žestoko usprotivio načinu i sadržaju pregovora o ustavnim promjenama. Jeste li se s njim o tome konzultirali?

— Ne, nisam se sreo s kardinalom niti "prepisujemo" njegove stavove, nego nam je drago što na sličan način razmišljamo o tako bitnim pitanjima o kojima će ovisiti sudbina hrvatskog naroda u BiH. Tragično je da smo našu sudbinu prepustili Draganu Čoviću, čovjeku koji je spreman prodati interes čitavog naroda za oprost vlastitih grijeha. Nisam od velikih riječi, ovdje se radi o zaista velikom ulogu koji smo povjerili jednom hohštapleru mutne prošlosti i budućnosti, ali jakih veza.

Vijeće naroda čisti je fikus

Prvo, na razini Vijeća ministara gubimo pravo veta. Do sada su predstavnici svakog naroda imali pravo veta zbog vitalnog nacionalnog interesa. Uz to trećina ministara dolazi iz Republike Srpske. A dosta je mutno tko će činiti one preostale dvije trećine. Drugo, u državnom Parlamentu se broj zastupnika povećava s 42 na 84 plus tri iz reda nacionalnih manjina. Ako se za jedan zakon slože oba entiteta, on prolazi, bez obzira podržavaju li to sva tri naroda. Do sada se moglo barem ići na Dom naroda koji može proglasiti vitalni nacionalni interes.

No, po novom se Ustavu ukida Dom naroda, a umjesto njega uspostavlja Vijeće naroda koje uopće neće razmatrati zakone ni ulagati amandmane. Uspostavljeno je samo zato da ga se ništa ne pita, to je čisti fikus. I četvrto, promjene načina izbora Predsjedništva i predsjednika su nebitne. Te institucije su potpuno razvlaštene tako da Hrvatima ne bi pomoglo ni da sva tri člana Predsjedništva budu Hrvati.