Večernji list: 21. 03. 2006.

PREGOVORI S EU Francuzi zadržavaju izvještaj o screeningu s Hrvatskom

Pregovori s EU: Francuska neće Hrvatsku u Uniji

Autor: Stojan DE PRATO | Bruxelles

Francuska zadržava izvještaj Europske komisije o screeningu s Hrvatskom za poglavlje Obrazovanje i kultura na Radnoj skupini Vijeća EU za proširenje, rekao nam je diplomatski izvor jedne države članice EU na rubu jučerašnjega sastanka ministarskoga Vijeća općih poslova i vanjskih odnosa u Bruxellesu.

Samo partnerstvo

Francuzi, a u manjoj mjeri Nizozemci, ne žele da se o proširenju uopće raspravlja dok se ne razriješe prijepori unutar Unije objasnio nam je isti izvor, dodavši da se Pariz, doduše bio opirao i kandidatskome statusu za Makedoniju, pa je ipak popustio. Popustit će i za Hrvatsku, ovo je samo "podcrtavanje stava", no, EK zbog toga izvještaje o screeningu sada radi mnogo pažljivije i podrobnije provjerava kriterije napominje naš izvor i domeće da je francuski otpor ponajviše kriv za izjavu s neformalnoga ministarskoga skupa u Salzburgu "koja je toliko razvodnjena da su Talijani čak rekli da je bolje ne prihvaćati nikakvu izajvu".

I Europski parlament se prošlotjednom izjavom u Strasbourgu pridružio onima koji su skeptični prema daljnjemu proširenju. Njezin predlagatelj Elmar Brok je, doduše, naglasio da se to Hrvatske ne tiče, da ona ide dalje, ali opći je trend negativan ističe naš izvor i kao primjer navodi prošlotjednu izjavu njemačke savezne kancelarice Angele Merkel da "zapadnome Balkanu", umjesto članstva, treba ponuditi "privilegirano partnerstvo".

Nužni saveznici

Da je se konkretno upitalo za Hrvatsku, i ona bi sigurno rekla da se to na nju ne odnosi, ali ovako je i njezina izjava samo još jedan doprinos porasta skeptičnosti prema nastavku proširenja EU ističe naš izvor, a izvor blizak glavnome tajništvu Vijeća EU potvrđuje da "sve to ima mnogo više veze s Turskom nego s Hrvatskom".

Kako bilo, nakon što je Vijeće EU po kratkome postupku prihvatilo prvi, pozitivan i bezuvjetan, izvještaj EK-a o screeningu s Hrvatskom, za poglavlje Znanost i istraživanje, drugi, također pozitivan i bezuvjetan, za Obrazovanje i kulturu, već je tjednima na Radnoj skupini na proširenje, koja Odboru stalnih predstavnika mora predložiti da ga prihvati zatraživši od EK-a i Hrvatske da sastave pregovaračka polazišta.

Hrvatska bi vlada morala početi i te kako skupljati saveznike da se postupak pristupa Hrvatske EU neometano nastavi. Premijer Sanader imat će za to priliku već u četvrtak, na summitu Europske pučke stranke u Meiseu, te idućega dana na proljetnome summitu EU u Bruxellesu.

Europska unija i službeno za širenje CEFTA-e

Ministri su jučer "pozdravili plodonosnu raspravu" na neformalnome sastanku o "zapadnom Balkanu" u Salzburgu "što odražava i zajednička izjava za tisak", a to nakon riječi našega izvora zvuči gotovo cinično. Oni su "podcrtali svoju odlučnost da posve provedu obveze iz Solunske agende", kojom se tim zemljama otvorila "europska perspektiva", te "izrazili namjeru potaknuti provedbu" posljednjega spisa Europske komisije u kojemu se potiče stvaranje prostora slobodne trgovine u jugoistočnoj Europi. Pri tom su, ovaj put i službeno, prihvatili hrvatski zahtjev da ga se "temelji na CEFTA-i". Hrvatsku se u zaključcima izričito nigdje ne spominje.

(SdP)