Jutarnji list: 21. 03. 2006.

Prkačin: Kuću ne dam, bio sam jamac

Piše: Željko Mužević

Zbog duga prijatelja od 500 tisuća ondašnjih maraka Prkačinu prijeti ovrha kuće vrijedne gotovo 400 tisuća eura

SLAVONSKI BROD - Prije desetak godina bio sam jamac za krediti u visini od 500 tisuća njemačkih maraka Stjepanu Perkoviću, izbjeglici iz bosanske Posavine koji je u ratu izgubio sav imetak.

Čovjek iz raznih razloga nije uspio cjelokupan kredit vratiti PBZ-u i tako se dio moje imovine našao na ovrsi - komentirao je brodski poduzetnik Ante Prkačin javni oglas o prodaji dijela svoje imovine u Slavonskom Brodu.

Općinski sud u Slavonskom Brodu na prodaju putem javne dražbe, koja će biti održana 21. travnja, ponudio je dio Prkačinove imovine u najužem središtu Broda vrijedan 378.356 eura. Radi se o dijelu stambenog prostora u Ulici kralja Krešimira IV uz samu diskoteku Valinor i Teretanu.

- Mene to ne brine. To je moje i to ne može nitko dobiti. To ne može uzeti ni NATO jer od kredita nisam uzeo ni kune. Malo sam se zaletio i sigurno je da dio odgovornosti leži i na meni. Pokušao sam razgovarati s bankom, ali su bili bahati tako da o njima i ne želim govoriti.

Još jedanput ponavljam: Pokušao sam pomoći čovjeku koji je prije rata bio poznati poslovni čovjek, koji je raspolagao s kapitalom od više milijuna maraka, ali je u ratu sve izgubio. Sada je zapao u teškoće, ali tvrdi kako će ipak sve riješiti - kaže Ante Prkačin. Slično govori i Stjepan Perković s kojim smo telefonski razgovarali dok je bio na službenom putu.

- Ante mi je pomogao, jamčio svojom imovinom za moj kredit od 500 tisuća maraka. Više od 300 tisuća uložio sam u plantaže šibe oko Slavonskog Šamca, uvezao strojeve i činilo se da će biti sve u redu. U međuvremenu sam izgubio plantaže, što je opet duga i druga priča, pa sam ostao bez prihoda i nastali su problemi s vraćanjem duga. Banci sam vratio oko 150 tisuća maraka, a trenutno ne vidim drugog izlaza već da se nagodim s bankom - kaže Perković, koji trenutno radi u sinovoj građevinskoj tvrtki.

Sam kaže da je nekada u okolici Modriče, u mjestu Čardak, imao tvrtku vrijednu desetak milijuna maraka i obrtao oko 5-6 milijuna maraka. Perković se, međutim, nada da će nagodbom s PBZ-om dobiti vremena za otplatu duga i spriječiti ovrhu Prkačinove imovine.