Vjesnik: 22. 03. 2006.

MMF uvjetuje restrukturiranje brodogradnje

Produljenje aranžmana s Fondom hrvatskim će vlastima omogućiti više vremena za provedbu ciljeva iz aranžmana s MMF-om, posebno u segmentu smanjenja proračunskoga manjka

ZAGREB - Međunarodni monetarni fond (MMF) će produljenje stand-by aranžmana s Hrvatskom najvjerojatnije uvjetovati napretkom u restrukturiranju brodogradilišta i Hrvatskih željeznica, ocjenjuje se u najnovijem izvješću londonskog The Economist Intelligence Unita (EIU) o našoj zemlji.

Podsjetimo, hrvatske su vlasti Izvršnom odboru MMF-a krajem veljače uputile pismo namjere u kojem traže produljenje sadašnjeg stand-by aranžmana, koji bi trebao isteći u travnju, do studenog. Čelnici Fonda o tome bi se trebali očitovati ovih dana.

Produljenje aranžmana s Fondom hrvatskim će vlastima omogućiti više vremena za provedbu ciljeva iz aranžmana s MMF-om, posebno u segmentu smanjenja proračunskoga manjka.

Analitičari vezani uz poznati tjednik The Economist ističu kako će u središtu gospodarske politike u Hrvatskoj u sljedećem razdoblju naći usvajanje pravne stečevine Europske unije (EU). Izazovi koje sa sobom nosi proces ulaska u Uniju istodobno će vršiti i znatan pritisak na stabilnost vlasti.

Ipak, u Londonu vjeruju da pregovori o ulasku u EU neće predstavljati velik problem za Hrvatsku. Upozoravaju, međutim, da bi se cilj ulaska u EU do 2009. godine mogao pokazati preambicioznim, i to ponajviše zbog problema s kojima se, kada je riječ o daljnjim proširenjima, suočava sama Unija.

U EIU-u više ne očekuju raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, jer oni, kako tvrde, sada ne bi odgovarali ni jednoj od značajnijih hrvatskih stranaka. Upozoravaju, međutim, da će jak ritam hrvatskoj unutarnjoj politici ove godine udarati HSP. Štoviše, ne isključuju ni mogućnost ulaska ove stranke u izvršnu vlast nakon sljedećih izbora, ali napominju kako mnogi u Europi na HSP i dalje gledaju kao na ekstremno desnu stranku, pa će ona morati dodatno poraditi na svom reformiranju, kaže se u izvješću EIU-a o Hrvatskoj za ožujak.

Prema prognozama EIU-a, Hrvatska će u ovoj godini ostvariti gospodarski rast od četiri posto, dok bi prosječna godišnja stopa inflacije trebala iznositi 3,2 posto. U sljedećoj godini očekuju, pak, ubrzanje gospodarskog rasta na 4,2 posto i smanjenje inflacije na 2,9 posto. Njihova očekivanja govore da će se fiskalna konsolidacija nastaviti, iako nešto sporijom dinamikom od plana. Po njima, Hrvatska će 2006. godinu zaključiti s manjkom opće države - u koju, osim središnje državne blagajne, ulaze još izvanproračunski fondovi i lokalna samouprava - od 3,6 posto bruto domaćeg proizvoda, što je za 0,3 postotna boda više od plana.

Adriano Milovan