Glas Istre: 22. 03. 2006.

Barroso: Članice EU-a moraju se odreći protekcionizma

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je čelnike zemalja članica EU-a da se odreknu protekcionizma i gospodarskog nacionalizma u području energije, koje će biti glavna tema summita krajem ovoga tjedna. »Apsurdno je imati 25 energetskih politika u Europi. Treba nam europsko tržište za energiju«, istaknuo je Barroso na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o očekivanjima Europske komisije od summita EU-a koji se održava u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Barroso se zauzeo za zajednička ulaganja u istraživanja na području energetike, ali samo u vezi s onim izvorima energije za koja postoji konsenzus unutar EU-a. Istaknuo je da »gospodarski nacionalizam nikada nije bio rješenje, a danas je to manje nego ikad«. Europa se može samo zajedničkim snagama suočiti s gospodarskim izazovima koji stoje pred njom.

Uz pitanje energije, Barroso je naveo još tri područja na kojima Komisija očekuje »akcije, a ne riječi« - obrazovanje, poduzetništvo i stvaranje novih radnih mjesta. Barroso je dodao da će Komisija predložiti do kraja 2007. godine da se svakoj mladoj osobi, šest mjeseci nakon završetka školovanja, ponudi posao.

Barroso je naglasio da je prijedlog direktive o liberalizaciji usluga, koji je prošao drugo čitanje u Europskom parlamentu, »dobra i jedino realistična osnova« za daljnji postupak kako bi taj zakon stupio na snagu. »Izgledi da se EU vrati na tzv. Bolkesteinovu direktivu sada su 0,00 posto«, rekao je Barroso. (Hina)