Vjesnik: 22. 03. 2006.

Ovrha nad radnikom

BOJAN DIVJAK

Bilo je ovdje prije nekoliko dana priče o tomu kako od podruma do krova i od školskog doba, pa do groba, ovaj živopisni narod ima običaj živjeti na kredit. A kako se pokazalo, na kredit se i umire. Jasno, razvojem tržišnih načela ekonomije, premda je učinak početnih shvaćanja toga pojma na hrvatsko gospodarstvo djelovao poput španjolske gripe, prešli smo i na modernije tipove zaduživanja.

Leasing, recimo, zvuči tako moderno, profinjeno, poslovno. A skupi auti, jahte, traktori... sve je odjednom tako blizu i dohvatljivo. I priča se ponavlja. Zasvrbe vas prsti, zakoračite na oblake, život vam se učini ljepšim no što jest i u trenu ste dužni za nekoliko generacija unaprijed.

A sad na leasing možete dobiti i radnika. Agencija za zapošljavanje mu plaća davanja, što je ionako hrvatskom poduzetniku najmrži dio posla, a on mu daje samo golu plaću. Idealno. Lijepo nazovete agenciju i tražite jednog spretnog električara zbog čijih usluga nitko od vaših komitenata neće poginuti, zidara koji razlikuje ciglu i crijep, tajnicu čija dužina noktiju ne predstavlja nepremostivu prepreku za tipkanje. Na tri mjeseca, molim. I neka bude zdrav i vrijedan. Na ovdašnjem tržištu rada ponekad se još daju vidjeti običaji posljednji put zabilježeni prije američkog građanskog rata.

Ipak, ideja kao takva uopće nije loša, pokaže li se radnik dobrim lako ga je zaposliti, a ako je loš, još lakše otpustiti. Možda bi problem mogle biti jedino inovacije kojima smo skloni. Na primjer neplaćanje. Pa nakon njih tužne scene ovrhe kad iznajmljenog radnika odnose s radnog mjesta. Suze, vrisak. Opreza nikad dosta.