Glas Istre: 22. 03. 2006.

UBOJICA JOSIPA REIHL-KIRA UNATOČ »POTJERI« NAŠE POLICIJE DOSAD BIO SIGURAN U AUSTRALIJI

Tek jučer raspisana »crvena« tjeralica za Antunom Gudeljem!?

Premda nam je i u ponedjeljak i u utorak u Odjelu za informiranje MUP-a rečeno da je za Gudeljem, koji živi u Australiji, raspisana »crvena« tjeralica, iz pouzdanih izvora doznajemo da je to učinjeno - tek jučer! Sve do tada za Gudeljem je važila tzv. difuzna tjeralica, koja ne znači i automatski zahtjev za uhićenjem tražene osobe

ZAGREB - »Crvenu« tjeralicu za Antunom Gudeljem, ubojicom Josipa Reihl-Kira, Gorana Zobundžije i Milana Kneževića, policija je raspisala tek jučer - to bi mogao biti ključni podatak za odgovor na pitanje zašto je Dragan Vasiljković uhićen, a Antun Gudelj ne. Premda nam je i u ponedjeljak i u utorak u Odjelu za informiranje MUP-a rečeno da je za Gudeljem, koji živi u Australiji, raspisana »crvena« tjeralica, iz pouzdanih izvora doznajemo da je to učinjeno - tek jučer! Sve do tada za Gudeljem je važila tzv. difuzna tjeralica, koja ne znači i automatski zahtjev za uhićenjem tražene osobe.

Nakon što je Kapetan Dragan uhićen u Australiji na temelju hrvatske »crvene« tjeralice, logičnim se nametnulo i pitanje zašto nije uhićen i Antun Gudelj, osuđeni ubojica koji je priznao ubojstvo i za kojim je, prema dosadašnjim tvrdnjama hrvatskih pravosudnih vlasti, također izdana tjeralica. Unatoč tvrdnjama o izdanoj tjeralici, međutim, Gudelj nikada nije uhićen.

To nije ni čudno nakon što se zna da za njim nije ni bila raspisana »crvena« tjeralica koja zahtijeva uhićenje i izručenje, nego tek »difuzna«, koja zahtijeva samo prikupljanje obavijesti o traženoj osobi. Osim toga, »difuzna« tjeralica može značiti i da hrvatsko Ministarstvo pravosuđa u Australiju nije ni poslalo potpisani zahtjev za izručenje Antuna Gudelja. Taj smo podatak jučer pokušali provjeriti u tom ministarstvu, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Podatak o neizdavanju »crvene« tjeralice za Gudeljem ide na ruku dugogodišnjim tvrdnjama Jadranke Reihl-Kir, supruge zapovjednika osječke policije kojega je u ljeto 1991., pred punktom na prilazima Tenji kod Osijeka, ubio tadašnji hrvatski policajac Antun Gudelj. Jadranka Reihl-Kir tvrdi da sustav ne želi izručenje Gudelja Hrvatskoj jer nema političke volje da se razotkriju nalogodavci ubojstva.

B. PAVELIĆ