Slobodna Dalmacija: 22. 03. 2006.

PUT U EU NOVA NJEMAČKA PODRŠKA ZAGREBU

Merkel: Hrvatska je sve bliže Uniji

NORMALNI Hrvatska je ’zemlja koja vodi najnormalnije pristupne pregovore koji trebaju završiti članstvom’, ustvrdila je Angela Merkel

Angela Merkel rekla je da bi za balkanske države trebalo osmisliti međufazu prema članstvu. Naglasila je da Balkan mora imati europsku perspektivu, ali sugerirala da nije dovoljno zreo za trenutni razgovor o članstvu. Ali, u razgovoru s Janezom Janšom, kancelarka je pozitivno izdvojila Hrvatsku.

Uoči summita

Hrvatska je ’zemlja koja vodi najnormalnije pristupne pregovore koji trebaju završiti članstvom’, ustvrdila je Angela Merkel, a s time se složio i slovenski premijer Janša.

Ovo je prva dobra politička vijest što se tiče proširenja na Hrvatsku u zadnjih nekoliko mjeseci, a od velike je važnosti jer je dana uoči nadolazećeg summita europskih šefova država i vlada, a nakon vrlo negativne rezolucije Europskog parlamenta o proširenju.

Ona možda signalizira i kraj određenog zahlađenja u odnosima Berlina prema Zagrebu. Do njega je prije dvije godine došlo, kako se pretpostavlja, zbog Schröderova bijesa na Zagreb, kad je tadašanji njemački kancelar dobivao kontradiktorne podatke o naporima Sanaderove Vlade oko hvatanja Ante Gotovine.

Blizu i Makedonija

Govor Angele Merkel prenijela su i neka specijalizirana bruxelleska izdanja, kao Euobserver, ali u tom tekstu ne navodi se da je kancelarka ovako strateški opisala situaciju na Balkanu:

Za nju je jedna, posve odvojena priča Hrvatska, koja ’ima najnormalnije pristupne pregovore’. Zatim, tu je Makedonija, koja je u ’sličnoj poziciji kao Hrvatska, i gdje je situacija stabilizirana’.

Ali, ostatku regije potrebna je prije svega stabilizacija.

Ines SABALIĆ