Jutarnji list: 22. 03. 2006.

Ministarstvo krivo protumačilo odluku australskog suda

Pišu: Mate Bašić, Ivanka Toma

Netočnu informaciju koju su prenijeli mediji Ministarstvo nije smatralo potrebnim demantirati

MELBOURNE, ZAGREB - Okružni sud u Sydneyju u ponedjeljak nije donio odluku o izručenju Dragana Vasiljkovića, poznatijega kao Kapetan Dragan, koji se u Australiji služi imenom Daniel Snedden.

Priopćenje hrvatskoga Ministarstva pravosuđa, u kojemu stoji formulacija da je “prvostupanjski sud donio odluku”, prenijela je Hina i svi hrvatski mediji. Takva je formulacija izazvala nemalu zabunu i iznenađenje u svim krugovima koji prate slučaj. Jer, sud tu odluku nije donio, niti ju je sada uopće mogao donijeti!

Budući da je priopćenje Ministarstva pravosuđa koje je potpisala glasnogovornica Vesna Dovranić bilo sročeno prilično nejasno i nelogično, odmah u ponedjeljak, kada je stiglo, tražili smo pojašnjenje. Dovranić je i tada tvrdila da je sud u Sydneyju donio odluku o izručenju, ali nije znala odgovoriti da li je konačna. Na naše inzistiranje provjeravala je informaciju i povratno rekla da se Kapetan Dragan može žaliti australskom Vrhovnom sudu.

Premda su svi mediji u Hrvatskoj (od središnjeg Dnevnika HTV-a do naslovnica dnevnih novina) prenijeli priopćenje Ministarstva pravosuđa i pogrešno obavijestili javnost da je donesena odluka o izručenju Kapetana Dragana, Ministarstvo pravosuđa nije smatralo potrebnim reagirati i demantirati netočnu informaciju. Na australskom je sudu u ponedjeljak rečeno da su savezno Ministarstvo pravosuđa i savezno Državno odvjetništvo zaprimili valjan zahtjev za izručenje od Hrvatske.

Ta je napomena važna jer se njome potvrđuje da postoje stvarni pravni temelji prema kojima se ovaj postupak u Australiji vodi već dva mjeseca, iako je moglo biti i drukčijih rješenja. Sudac je donio odluku o odbijanju jamčevine i produljenju pritvora za Dragana Vasiljkovića te odluku o odbijanju jamčevine, a sljedeće ročište zakazao za 18. travnja.

Sljedeća rasprava na Vrhovnom sudu održava se 13. travnja, a tada će Vrhovni sud u punom sastavu od sedam sudaca saslušati Kapetana Dragana. Ako Vrhovni sud prihvati Vasiljkovićeve navode, mogao bi biti pušten na slobodu. U suprotnom, sydneyjski Okružni sud trebat će donijeti odluku o izručenju ili neizručenju.

Glasnogovornica: Mediji pogrešno shvatili priopćenje

Ni danas, kada smo ponovno od glasnogovornice Dovranić tražili pojašnjenje, nismo ga dobili. Inzistirala je na tome da u priopćenju u kojem doslovno kaže da je "...australski ministar pravosuđa prihvatio zahtjev Hrvatske za izručenje Dragana Vasiljkovića. Time je započeo proces njegova izručenja ...", zapravo nije rekla da je donesena odluka o izručenju Kapetana Dragana, nego da su mediji krivo shvatili to što je napisala. Jedino što je iz svega ostalo jasno jest da su u Ministarstvu pravosuđa svjesni da su napravili krupnu pogrešku i da su se izblamirali s pogrešnim obavještavanjem javnosti, ali je ne žele ni priznati, ni ispraviti. (I. T.)