Večernji list: 22. 03. 2006.

TAJNE SLUŽBE Vlada u Sabor šalje zakon o obavještajno-sigurnosnom sustavu

Jarnjak prepušta nadzor službi Lučinu

Autor: Tanja Božić

Karamarko se, nakon što završi preustroj službi, neće dugo zadržati u SOA-i

Višemjesečno natezanje oko prijedloga zakona o obavještajno-sigurnosnom sustavu Hrvatske konačno je pri kraju, ili bar tako izgleda kad je riječ o usuglašavanju zakonskog prijedloga između Griča i Pantovčaka.

Zadovoljene taštine

Sada su napokon zadovoljene sve taštine oko raspodjele moći u obavještajnoj zajednici te namirene sve kvote za imenovanja dužnosnika u novoj objedinjenoj službi SOA-i. Zakon, koji je promijenjen iz temelja, danas će dobiti odobrenje Vlade, još čeka višednevno seciranje u parlamentu. Prema Večernjakovim izvorima, usvajanje zakona, i to ne samo onog o sigurnosnim službama, jer s njim u paketu dolaze i zakon o zaštiti tajnosti podataka, zakon o inoformacijskoj sigurnosti te zakon o kriptozaštiti, jedna je od zadaća Hrvatske na putu prilagođavanja za EU.

Bitka u Saboru

Jedan od razloga za požurivanje jest i činjenica da Hrvatska do sada nije imala zakonsku regulativu za zaštitu podataka pa su npr. klasificirane informacije iz Partnerstva za mir i NATO-a bile zaštićene tek protokolom. Iako treba očekivati da bi prilikom "trančiranja" zakona u Saboru tu bitku, barem djelomično, mogao smanjiti predloženi model nadzora nad radom sigurnosno-obavještajnog aparata.

Zakon o službama, najsnažnije i najvažnije mjesto u lancu nadzora a upravo je višestruki i jaki nadzor najvažnija promjena predvidio je Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Na njegovu bi čelu trebao biti predstavnik nabrojnije oporbene stranke. Gledano u praksi, mjesto na čelu Odbora Ivan Jarnjak trebao bi prepustiti Šimi Lučinu. Podržavam takav prijedlog. HDZ je za transparentan rad službi. No, prošla je koalicijska vlast imala i predsjednika i potpredsjednika Odbora iz svojih redova kaže Ivan Jarnjak.

Sigurnost ne smije biti kamen smutnje

Šime Lučin, uz ogradu da o zakonu ne može reći više prije nego šta ga detaljno prouči, drži kako je najvažnije da on bude djelotvoran i smanji zlouoporabe. “Dobro je da Odborom predsjeda oporba jer to stvara mogućnost da nacionalna sigurnost prestane biti kamen smutnje. No, čak ni takva pozicija oporbe ne jamči kontrolu jer je u tome važna i uloga Vijeća za nadzor koje je istovremno servis građana ali i Odbora”, smtara Lučin.

Glavne novosti

Dulje obrade i teže do odobrenja -primjena tajnih mjera moći će se produžavati. Odobrenje daje vijeće od tri suca Vrhovnog suda.; Spajanje poslova -smanjit će se dvostruka analitika, pojednostaviti operativa i nadležnost kada obrade prelaze; Operativno-tehnički centar -izravan pristup i tehničkoj opremi svih operatera, a oni su dužni omogućiti da službe same provode nadzor komunikacija; Vojna sigurnosna agencija -njihov će rad ostati koncentriran "unutar žice". Za sve ostalo u domeni civilnog života tražit će pomoć SOA-e.