Vjesnik: 23. 03. 2006.

Bajić: Šepićeve izjave su netočne i smiješne

Glavni državni odvjetnik najavio je da će se provesti dodatni izvidi za Dermu, a o rezultatima ovisi hoće li ponovo od DSV-a tražiti da Šepiću skine imunitet

ZAGREB - »Sve što tvrdi sudac Nenad Šepić je netočno, smiješno i pokazuje njegovo elementarno nepoznavanje prava«, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare glavni državni odvjetnik Mladen Bajić komentirajući Šepićeve istupe.

Nenad Šepić, sudac Visokog trgovačkog suda, prozvao je glavnog državnog odvjetnika za manipuliranje kaznenim prijavama protiv sudaca te zato što splitski suci navodno strahuju od Bajićeve supruge koja je stečajna upraviteljica Dalme, kao i zbog toga što je Državno odvjetništvo primalo donacije.

Bajić je odbacio tvrdnju da je kaznenu prijavu protiv Šepića zbog stečaja Derme podnio kako bi ga diskvalificirao u izboru za predsjednika Visokog trgovačkog suda.

Najavio je također da će se provesti dodatni izvidi za Dermu, a ovisno o rezultatima, Bajić će možda ponovo tražiti od Državnog sudbenog vijeća skidanje imuniteta Šepiću.

Govoreći o rezultatima rada Državnog odvjetništva u 2005. godini, Bajić je naglasio uspješnost kod gospodarskih kaznenih djela, gdje je od optužene 483 osobe u 65 posto slučajeva donesena osuđujuća presuda.

Za zloporabu položaja i ovlasti od 120 optuženih osoba osuđeno ih je 72 posto. Bajić se pohvalio podatkom da oko 88 posto svih optuženja završava osuđujućim presudama.

Bajić je najavio mogućnost da se u Srbiji i Crnoj Gori te BiH za ratne zločine procesuiraju neke osobe protiv kojih se u Hrvatskoj vode postupci, poput Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Ratka Mladića, a naše pravosuđe spremno je ustupiti dokumentaciju. Uskoro će biti dovršena optužnica protiv Rahima Ademija i Mirka Norca, a taj postupak Haaški sud je ustupio Hrvatskoj. Očekuje se da će za dva tjedna iz Haaga stići dodatna dokumentacija.

Biljana Bašić