Večernji list: 23. 03. 2006.

ICTY: Sutra rasprava o visini kazne Ivici Rajiću

ZAGREB/DEN HAAG - Na Haškom sudu (ICTY) u četvrtak će biti održana rasprava o visini kazne za Hrvata iz BiH Ivicu Rajića, zapovjednika HVO-a na području Kiseljaka i Vareša, koji je u listopadu prošle godine priznao krivnju za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u srednjoj Bosni 1993.

Rajić (47) je 26. listopada 2005. na temelju sporazuma s Tužiteljstvom priznao krivnju po četiri točke optužnice koja ga po osobnoj odgovornosti tereti za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949.

Priznanje krivnje odnosi na djela "hotimičnog lišavanja života, nečovječnog postupanja uključujući seksualno zlostavljanje, oduzimanja imovine i uništavanja širokih razmjera koje nije opravdano vojnom nuždom", počinjena u napadu HVO-a na bošnjačko selo Stupni Do kod Vareša, 23. listopada 1993., u kojem je ubijeno 37 civila a selo je spaljeno.

Sporazumom je Rajić pristao na "punu i značajnu suradnju s tužiteljem", uključujući i svjedočenje u drugim postupcima.

Tužiteljstvo je zauzvrat odustalo od šest točaka optužnice koje su ga teretile za ubojstvo, okrutno postupanje, pljačku i protupravno zatočenje civila, kao kršenje ratnog prava i običaja, te pristalo na jedinstvenu kaznu zatvora u rasponu od 12 do 15 godina.

Raspravno vijeće, predsjedavajućeg suca Liu Daquna (Kina), pri odlučivanje neće biti vezano dogovorom optužbe i obrane o visini kazne.

Budući da se obrana sporazumom obvezala tražiti ne manje od 12 a optužba ne više od 15 godina zatvora za Rajića, na sutrašnjoj će raspravi dvije strane iznositi argumente o otegotnim i olakotnim okolnostima bitnim za odmjeravanje kazne.

Rajićeva braniteljica Doris Košta, sporazum o priznanju krivnje postignut s Tužiteljstvom ocijenila je "vrlo kvalitetnim" te kazala kako obrana s optimizmom očekuje raspravu o visini kazne.

Prva optužnica protiv njega podignuta je još 1995., a uhićen je u Splitu 5. travnja 2003., nakon osam godina skrivanja pod imenom Viktor Andrić. U pritvoru UN-a je od 24. lipnja 2003., što će mu biti uračunato u kaznu.

Činjenična osnova Rajićeva sporazuma o priznanju krivnje sadrži navode i priložene dokumente koji za poticanje na zločine i njihovo prikrivanje terete njegove nadređene kao što je zapovjednik Operativne zone HVO-a središnja Bosna general Tihomir Blaškić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković te čelnik HDZ-a BiH Dario Kordić.

Rajić je činjeničnoj osnovi sporazuma potvrdio da je "Hrvatska sudjelovala u međunarodnom oružanom sukobu na teritoriju BiH".

Nakon Miroslava Brale Cicka, osuđenog u prvom stupnju na 20 godina zatvora, Rajić je drugi Hrvat iz BiH koji je pred Haškim sudom priznao krivnju za ratne zločine.

(Hina)