Vjesnik: 23. 03. 2006.

Grawe zainteresiran za kupnju Croatia osiguranja

Hrvatsko tržište osiguranja odredit će privatizacija Croatia osiguranja, za čiju je kupnju zainteresiran i Grawe, te konsolidacija između manjih društava, smatra Othmar Ederer

GRAZ - Nakon što Koruška otpusti dio svojeg udjela, Grawe grupa trebala bi postati najveći dioničar Hypo Alpe-Adria banke. Najavio je to Othmar Ederer, generalni direktor Grawe grupe na susretu s hrvatskim novinarima krajem prošloga tjedna u Grazu.

Ederer je objasnio kako Grawe trenutno ima 45,6 posto udjela u Hypo banci, te da će i sami otpustiti dio udjela u banci kako bi poduprijeli njezin izlazak na burzu, što bi se prema predviđanjima trebalo dogoditi kroz godinu dana.

Koncern Grawe koji se inače bavi i poslovima vezanim uz financijske usluge, nekretnine i osiguranja, u svojim daljnjim planovima želi još više proširiti poslovanje na području nekretnina, napomenuo je Ederer.

Govoreći o počecima ulaska na hrvatsko tržište osiguranja, Ederer je napomenuo kako su devedesetih godina postali vodeći u segmentu životnih osiguranja, što je bilo iznimno teško jer je povjerenje Hrvata u tom razdoblju u životna osiguranja gotovo bilo zamrlo.

Veliku pozornost na hrvatskom tržištu namjeravaju usmjeriti u prodaji polica osiguranja preko banaka, a tome će pridonijeti i najavljena snažnija suradnja s Hypo i Slavonskom bankom.

Ederer ističe kako su u Hrvatskoj malo sudjelovali u preuzimanju osiguravateljskih društava, no naglašava i kako su otvoreni za eventualna daljna preuzimanja, kako u Hrvatskoj tako i u susjednim zemljama.

Prema njegovim procjenama hrvatsko tržište osiguranja odredit će privatizacija Croatia osiguranja za čiju je kupnju i Grawe zainteresiran, no detalje nije želio iznositi. Pritom je spomenuo i interes za Hercegovina osiguranje, za koje su, kako kaže, još u fazi ispitivanja.

Kao drugi važan događaj, Ederer je istaknuo i konsolidaciju između manjih društava.

»Ne može se reći da hrvatsko tržište podnosi samo 10 ili 12 osiguravateljskih društava. Tržište podnosi onoliko koliko je potražnja velika«, ističe Ederer.

Smatra i kako ne postoji apsolutna veličina za neko osiguravateljsko društvo, a primjeri svugdje u svijetu govore kako postoje i velika neučinkovita društva i mala učinkovita.

U Grawe procjenjuju kako će se liberalizacijom segmenta osiguranja od autoodgovornosti pojaviti veće napetosti na hrvatskom tržištu, jer iskustva nekih zemalja govore kako su premije za osiguranje od autoodgovornosti jako pale nakon što ih država više nije propisivala. Društva su u tom razdoblju naglo ušla u minus, a za godinu dvije nakon liberalizacije premije su jako porasle, nakon čega su se počele stabilizirati.

Član Uprave Grawe Hrvatska Gernot Reiter kazao je kako je lani Grawe osiguranje u Hrvatskoj ostvarilo dobit od oko 22 milijuna kuna, što predstavlja porast od 10 posto u odnosu na godinu ranije. Neslužbeni podaci, pak, govore kako je lani ostvarena i ukupna zaračunata bruto premija od oko 370 milijuna kuna. Bruto premija u životnim osiguranjima iznosi oko 240 milijuna kuna, a u neživotnim - 130 milijuna kuna. Na autoosiguranja otpada oko 18 posto ukupne zaračunate bruto premije (67 milijuna kuna), a oko 30 milijuna u osiguranjima od nezgode.

Društvo je lani u Hrvatskoj uložilo 1,4 milijarde kuna, odnosno 13,2 posto više nego godinu ranije, a u istom razdoblju isplatili su 131,7 milijuna kuna štete ili 16,7 posto više nego 2004. godine. U prošloj su godini sklopili ukupno 317.076 ugovora od čega138.364 ugovora za životna, te 178.712 ugovora za neživotna osiguranja.

Grawe Hrvatska trenutno na tržištu svih osiguranja ima udio oko pet posto, a to mjesto dijeli s Kvarner Wiener Staedtische osiguranjem.

Ivan Smirčić