Jutarnji list: 23. 03. 2006.

U policiji zataškali prijavu protiv Đakića

Piše: Ivanka Toma

BJELOVAR, ZAGREB - Policija je ipak pokušala zataškati incident koji se dogodio na proslavi 16. obljetnice HDZ-a u Virovitici, kada je HDZ-ov zastupnik i predsjednik Hvidre Josip Đakić navodno pretukao Ivicu Mihelčića. Tvrdili su da je Mihelčić pao niz stepenice i pritom prešućivali da imaju policijsku zabilješku u kojoj je tvrdio da ga je pretukao Đakić!

I sama priča o tom događaju do medija nije došla iz policije, nego anonimnom dojavom u kojoj se tvrdilo da ministar policije Ivica Kirin zataškava slučaj. Iako je sve izašlo u javnost, u policiji su sve vrijeme inzistirali da je Mihelčić sam pao niz stube. Uporno su prešućivali da u njihovim evidencijama postoji policijska zabilješka o tome da je Mihelčić krvav u noći došao u policiju i prijavio da ga je prebio Josip Đakić!

- U preslici policijskog dnevnika događaja od 1. veljače do 1. ožujka ove godine stoji da je u noći 5. veljače Mihelčić došao u policiju i rekao da je dobio batine u ugostiteljskom objektu Dvorac, te da ga je prebio Đakić. Policija je to konstatirala i pozvala Hitnu pomoć - rekla nam je županijska državna odvjetnica u Bjelovaru Branka Merzić, koja je preuzela predmet od ODO-a u Virovitici.

Prema ostaloj dokumentaciji koju je pribavilo Državno odvjetništvo, Mihelčić je i u Hitnoj pomoći tvrdio da je dobio batine od Đakića. Ta njegova tvrdnja stoji u bolničkoj prijavi koja je također dio spisa.

- U posebnom policijskom izvješću koje je također dostavljeno Državnom odvjetništvu stoji da je Mihelčić nakon nekoliko dana, kad je otpušten iz bolnice, ponovno došao u policiju i tada ustvrdio da je pao niz stepenice - kaže Merzić.

Županijska državna odvjetnica u Bjelovaru napominje da je za 7. travnja zakazano ročište pred istražnim sucem na koje je pozvala sve liječnike iz Hitne službe i iz bolnice koji su razgovarali s Mihelčićem. Kaže da će tražiti i vještačenje medicinske dokumentacije kako bi se nedvojbeno utvrdilo jesu li ozljede nastale od batina, ili padom niz stepenice. Također će se saslušati Mihelčića, ali i njegovu suprugu koja je u prvoj izjavi danoj medijima također tvrdila da je Mihelčić dobio batine od Đakića.

Nakon ovih informacija nije jasno zašto je policija, ako nije željela zaštititi Đakića, prešućivala Mihelčićevu izjavu koju je imala u svom dnevniku događaja, i stalno tvrdila kako je pao niz stepenice. Uobičajeno je, naime, da policija u takvim slučajevima naprosto javnosti kaže da ima kontradiktorne izjave oštećene osobe, a da utvrđivanje odgovornosti (u ovom slučaju Đakićeve) prepusti sudu.

Maček: Policijska zabilježba nije dokaz

Prema svim informacijama koje imamo, nije bilo nikakvog fizičkog obračuna između Josipa Đakića i Ivice Mihelčića, izjavio je danas glasnogovornik Vlade i HDZ-a Ratko Maček. Zabilješku policije iz koje se vidi da je Mihelčić sporne noći došao u policiju i prijavio da je pretučen, glasnogovornik Maček ne smatra dokazom da se to doista dogodilo.

- Mihelčić je došao u policiju i prijavio tučnjavu te potom otišao u bolnicu, gdje je zaspao jer je bio toliko alkoholiziran. Policija tada nije ni mogla uzeti izjavu od njega, već je to učinila sutra, kada je rekao da nikakve tučnjave nije bilo. U policijskoj zabilješci i stoji takav razvoj događaja - dodao je Maček. (N. J.)