Slobodna Dalmacija: 23. 03. 2006.

RAJ ZA ILEGALCE SKRIVANJE ANTE JELAVIĆA NA SPLITSKOJ ADRESI POTVRDILO UHODANU RUTU NESTAJANJA ODBJEGLIH PRED ZAKONOM: HERCEGOVINA- SPLIT - ZADAR

Dalmacija - utočište za bjegunce pred sudom

HERCEGOVAČKA RUTA Jelavić je boravkom u Splitu podsjetio na činjenicu da je Dalmacija omiljeno odredište bjegunaca pred zakonom iz susjedne nam zemlje. Najpoznatiji među njima su haaški optuženici koji su uhodali rutu za bijeg iz BiH i skrivanje u Hrvatskoj Ivica Rajić, Paško Ljubičić, Tomislav Vlajić, Vlado Ćosić i Ante Slišković

SPLIT - Fotografije u tjedniku Feral samo su konačna potvrda informacije da se Ante Jelavić u bijegu pred bosanskohercegovačkim pravosudnim organima skriva u Splitu. U situaciji, međutim, kad Jelavić bez ikakva zametanja traga zalazi u splitske kafiće, a ulaz u svoj stan u "Bobanovim dvorima" na elitnim Firulama uredno označava svojim imenom, primjerenije bi bilo reći da se - sklonio.

Omiljeno odredište

U svakom slučaju, bivši predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine, nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog pronevjere u Hercegovačkoj banci u Mostaru, boravkom u Splitu je podsjetio na činjenicu da je Dalmacija omiljeno odredište bjegunaca pred zakonom iz susjedne nam zemlje.

Najpoznatiji među njima su haaški optuženici koji su uhodali rutu za bijeg iz BiH i skrivanje u Hrvatskoj što su je, po medijskim spekulacijama, organizirali umirovljeni generali HVO-a. Vjerojatno se svi još sjećaju svojedobno medijski najeksponiranijeg, aktualnog haaškog uznika Ivice Rajića alias Viktora Andrića, kako se zvao dok je bio u ilegali.

Baš kao Jelavić i bivši zapovjednik HVO-a u Kiseljaku Rajić, osuđen i za zločin u bošnjačkom selu Stupni Do kod Vareša, godinama je, neometan, s obitelji živio u Splitu u Šimićevoj ulici. U istoj ulici Rajićeva je supruga držala prodavaonicu cipela. Za razliku od Jelavića koji nije mijenjao identitet, Rajić je u Splitu živio pod lažnim imenom koje je uzeo još 1993. godine.

Ilegalni život je počeo 1995. kad je nestao nakon suđenja u Mostaru, vođenog zbog ubojstva dvojice časnika SIS-a za vrijeme rata u Kiseljaku. Financiranje života u ilegali nije mu bilo problem jer je dobio novac za kupnju stana sve do 2003. kad je uhićen dok je šetao po jednom splitskom parku i izručen Haaškom tribunalu.

Suborci iz HVO-a

Rajić je bio izjednačen sa suborcima iz HVO-a iz srednje Bosne, iz takozvane ahmićke skupine, koji su, međutim, za ilegalni boravak odabrali Zadar i njegovu okolicu, načinivši time rutu za skrivanje i bijeg Hercegovina - Split - Zadar. Ilegalni boravak Paška Ljubičića, zapovjednika specijalne postrojbe vojne policije HVO-a zvane Jockeri, i trojice njegovih suboraca, organiziran je i provođen te financiran akcijom "Magla" koja je bila najstrože čuvana državna tajna.

Sva četvorica imala su osobne dokumente izdane od Policijske uprave zadarske, ali na lažna imena. Tako je Paško Ljubičić živio pod imenom Toni Rajić, dok su Tomislav Vlajić, Vlado Ćosić i Ante Slišković imali pseudonime Josip Tomić, Ivan Vuleta i Jakov Gudelj. Razotkriveni su tek 2000. godine, kad je na vidjelo izišla i akcija "Magla". Slišković i Vlajić uhićeni su u Zadru u rujnu 2000., Ćosić u svibnju 2004. isto u Zadru, a Paško Ljubičić se nakon bijega iz Zadra i novog skrivanja, 2001. predao hrvatskim vlastima u Zagrebu.

Spomenuta ruta Hercegovina - Split - Zadar bio im je višegodišnja oaza mira, treba li to uopće govoriti, zahvaljujući isključivo nedostatku političke volje da ih se preda pravosudnim organima. Potvrdila su to, dakako, njihova kasnija uhićenja.

Jadranka MATIĆ

Optuženici za Loru na istoj ruti

Pogrešno bi bilo reći da hercegovačko-splitska "ruta za skrivanje i bijeg" služi samo Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, kad se istom služe i bjegunci iz Hrvatske. Riječ je, naravno, o optuženicima iz slučaja Lora, Tomislavu Duiću, Emiliju Bunguru, Josipu Bikiću i Miljenku Bajiću, koji su u odsutnosti osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, a navodno već nekoliko godina žive na relaciji Split - Hercegovina. Blizina i "propusnost" državne granice, prije svega, razlog su održanju rute.