Jutarnji list: 23. 03. 2006.

Tajne službe: 24 sata prisluškivanja i bez odobrenja suda

Piše: Nikola Jelić

ZAGREB - Novim zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu, koji je danas prihvatila Vlada, tajnim službama povećane su ovlasti, a civilni nadzor nad njima je smanjen. Ako Sabor podrži zakon, šef Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) moći će narediti privremeni nadzor telefona, pošte i privatnih prostora i bez odobrenja Vrhovnog suda!

Takvu naredbu moći će dati “u slučaju zahtjeva hitnosti”, a ta se odluka može provoditi bez odobrenja Vrhovnog suda najviše 24 sata.

Naime, čim naredi tajni nadzor po hitnom postupku, ravnatelj SOA-e mora taj nalog poslati Vrhovnom sudu, koji u roku 24 sata mora odlučiti je li odluka SOA-e ispravna ili ne. Ako i Vrhovni sud odobri tajni nadzor, mjere će se nastaviti, a ako se usprotivi, nadzor se ukida. No, ostaje mogućnost da tajna služba 24 sata tajno prisluškuje građane bez odobrenja!

Vijeće za građanski nadzor rada obavještajnih službi ubuduće neće moći vršiti nadzor po dužnosti, već isključivo na zahtjev građana. To znači da pojedinac mora sam otkriti ili posumnjati da ga službe prate i tek onda zatražiti zaštitu prava od Vijeća za građanski nadzor.

No, kada Vijeće dobije zahtjev, prvo mora zatražiti objašnjenje od šefova tajnih službi, a ako ni tim objašnjenjem nije zadovoljno, može pozvati na razgovor ravnatelja Agencije.

Ako ni razgovor sa šefom službe ne riješi dvojbu, Vijeće može izvijestiti o slučaju saborski Odbor za nacionalnu sigurnost. Međutim, nakon što zakon stupi na snagu, parlamentarna kontrola tajnih službi neće biti prepuštena oporbi kao što se govori. Šef Odbora za nacionalnu sigurnost imenovat će se iz redova oporbe tek nakon sljedećih izbora.

Reforma sigurnosno-obavještajnog sustava sastoji se od spajanja Protuobavještajne agencije (POA) i Obavještajne agencije (OA) u jednu Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA).

Osim SOA-e, u Hrvatskoj će djelovati i Vojna sigurnosno-obavještajna agencija (VSOA), a osim dviju tajnih službi osnivaju se još Zavod za sigurnost informacijskih sustava i Operativno-tehnički centar za nadzor telekomunikacija (OTC). OTC će zamijeniti dosadašnji centar koji radi pri POA-i.

Nadzor nad radom službi imat će četiri oblika: stručni nadzor provodit će Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS), sudski nadzor povjeren je Vrhovnom sudu, parlamentarni nadzor vodit će Odbor za nacionalnu sigurnost, a civilni ostaje u rukama Vijeća za građanski nadzor, uz već spomenuto smanjenje ovlasti. SOA i VSOA nemaju represivne ovlasti nad građanima, a osiguranje vlastitih objekata, sredstava i ljudi mogu provoditi kroz ovlasti koje imaju zaštitarske tvrtke.

Rad na daljinu: Državni službenici će raditi i kod kuće

Državni službenici ubuduće će posao moći raditi kod kuće, s nepunim radnim vremenom jer je Vlada donijela uredbu o “radu na daljinu”. Moći će biti zaposleni na dva posla. Pravo na plaću i mirovinski staž ostvarivat će razmjerno radnom vremenu. Ta se mogućnost odnosi prije svega na invalide i majke s malom djecom.