Večernji list: 23. 03. 2006.

SUĐENJE PRATESU Svjedok optužbe Bože Vukušić jučer ustvrdio:

Milan Tatalović stoji iza Udbinih operacija

Autor: Zvonimir DESPOT | München

Na Višem zemaljskom sudu u Münchenu, u procesu protiv Krunoslava Pratesa za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983., jučer je počeo svjedočiti Bože Vukušić. Govoreći o ubojstvima i drugih hrvatskih emigranata, Vukušić je sudu predao materijale koji bi trebali dokazati da je prije Đurekovića trebao biti ubijen i poznati hrvatski emigrant dr. Branimir Jelić.

Perković se aktivirao

Vukušić je istaknuo da je to planirao Milan Tatalović, djelatnik hrvatske Udbe, koji je na vezi držao udbaše Ivana Simonovića i Vinka Sindičića. Poentirao je da je Tatalovićev sin Siniša danas savjetnik predsjednika Stipe Mesića, na što su suci pomalo ostali u čudu. Kasnije je spomenuo da je Mesićev savjetnik i Perkovićev sin Saša.

Vukušić je također naveo da se Josip Perković ponovno aktivirao, i to tako da nagovara neke bivše udbaše da povuku svoje prijašnje iskaze protiv njega ili da svjedoče protiv Vukušića, pri čemu je Vukušić naveo da mu se osobno požalio Jozo Petrović.

Njemačke su vlasti od hrvatskog Državnog odvjetništva zatražile video saslušanje Josipa Perkovića kad ga ne mogu uhititi. Osim sudjelovanja u Đurekovićevu ubojstvu, sumnjiče ga i za planiranje ubojstva Franje Gorete i Stjepana Bilandžića. Hrvatska je od Nijemaca zatražila dokumentaciju o Perkoviću.

Tko je Nobilo

Tužitelje je pak zanimalo tko je Anto Nobilo i je li istina da ga je Perković angažirao za odvjetnika. Štoviše, tužitelj je pitao je li točno da je Nobilo vodio komunističke političke procese u Hrvatskoj, na što je Vukušić odgovorio potvrdno. Dodao je da je iz medija doznao da je Perković angažirao Nobila nakon što su njemačke vlasti izdale uhidbeni nalog za Perkovića.

Vukušić je naveo da je u vrijeme Đurekovićeva ubojstva Perković bio šef drugog odjela hrvatske Udbe koji se bavio emigracijom, a da je šef hrvatske Udbe bio Zdravko Mustač, koji je za nagradu kasnije postao šef savezne Udbe. Vukušić svjedočenje nastavlja i danas.

SINIŠA TATALOVIĆ: Mesićev savjetnik Siniša Tatalović: To nije moj otac

Savjetnik predsjednika Republike Siniša Tatalović u jučerašnjem je razgovoru kazao da Milan Tatalović nije njegov otac i da nikada nije čuo za njega.

Moj se otac zove Mane, cijeli je život radio kao matičar i općinski službenik u Vrbovskom kazao je Siniša Tatalović, dodajući kako je njegov otac na tom mjestu proveo 40 godina. Za Milana Tatalovića nikad u životu nisam čuo zaključio je predsjednikov savjetnik.

(N. Z.)

Vukušić sudu predao objavljene popise udbaša

Vukušić je ponovio, što je već i napisao u spomenutoj knjizi, da je došao do saznanja o Đurekoviću, ali i o ubojstvima drugih hrvatskih emigranata. Naveo je da je odluke za likvidacije donosio jugoslavenski vrh, a da je Perković, među ostalima, bio taj koji je to provodio.

Usto je dodao da je Perković planirao ubojstva i Franje Gorete te Stjepana Bilandžića. Vukušić je sudu predao i popise udbaša koje su izradili Perković i Jan Gabris, a koji je nedavno objavljen i u hrvatskim novinama.