Jutarnji list: 23. 03. 2006.

Suđenje u Muenchenu: Đurekovića smaknuli plaćenici iz Srbije

Piše: Željko Petrušić

MÜNCHEN - Josip Perković posljednjih je mjeseci poduzeo sve da mi umanji kredibilitet kao svjedoku na ovom suđenju - izjavio je danas Božo Vukušić, svjedočeći na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu na suđenju Krunoslavu Pratesu optuženom za pomoć pri ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Prema optužbi, Prates je dao ključ ulaznih vrata tiskare Josipu Perkoviću, koji ga je proslijedio atentatorima na Đurekovića, hrvatskog emigranta i bivšeg direktora marketinga Ine. Upravo je Prates, prema optužbi, rekao Perkoviću kada će Đureković doći u tiskaru.

- Čuo sam da Perković prikuplja informacije o meni kako bi potkopao moje svjedočenje. Preko odvjetnika Nobila nagovarao je moje prijatelje da svjedoče kako sam oteo Ivana Lasića. No, oni su došli i rekli mi za to. Preko veza su me pokušali istjerati i iz saborskog odbora u kojem radim, ali im ni to nije uspjelo.

Nakon što sam nedavno u Širokom Brijegu razgovarao s Ivanom Lasićem, nekadasnjim šefom u Udbi došao mu je bivsi udbaš iz Sarajeva i zaprijetio da će ga ubiti bude li dalje pričao. Lasić mi je rekao da bi bio spreman o svemu svjedočiti ako bi ga pozvali Nijemci - rekao je Vukušić.

Suradnik Bohem

Ispričao je kako je od 1992., radeći za saborsku Komisiju za istraživanje žrtava rata i poraća, proučavao dosjee Službe državne sigurnosti koji su mu bili dostupni. Već na temelju izvješća Josipa Perkovića o suradniku Bohemu shvatio je, kaže, da je riječ o Krunoslavu Pratesu.

U beogradskoj Dugi tada je naišao na intervju Perkovićeve prijašnje desne ruke Branka Traživuka koji je opisao kako je s Perkovićem išao u Luksemburg dva tjedna prije Đurekovićeva ubojstva, kada su se sastali s Pratesom.

Tada je Perković od njega i preuzeo kopiju ključa od tiskare, citirao je Vukušić Traživuka. Osim toga, Vukušić je naveo da mu je Ivan Lasić, koji je u vrijeme ubojstva radio u Odjelu za emigraciju u Beogradu, ispričao da je upravo Prates bio agent koji je Perkoviću predao ključ.

Prates je morao znati

- Lasić mi je rekao kako ga je dan nakon ubojstva Đurekovića nazvao šef i rekao da je jedan manje. Nalog za likvidaciju dan je u Beogradu. Akciju Dunav, vodio Stanko Čolak, zajedno s Božom Spasićem i Predragom Đorđevićem, a realizirana je preko centra u Zagrebu, Zdravka Mustaća, Perkovića i Pratesa. Lasić mi je rekao da su neposredni izvršitelji bili kriminalci iz Srbije.

Nigdje nisam našao jasne dokaze da je Prates znao što se sprema. Međutim, zašto je Perkoviću trebao ključ? Od Pratesa je već dobivao informacije što se piše i radi, tako da u tiskari nije imao što tražiti. Najkasnije nakon ubojstva Prates je morao sve znati, a tada se služba pobrinula da ga oslobodi čvrste suradnje jer je znala da ga promatraju njemačka policija i tajna služba - istaknuo je Vukušić.

Napomenuo je da je Udba vodila dosjee o svim žrtvama pa tako i o Đurekoviću. No, taj mu dosje nije došao u ruke, kao ni drugi izvještaji o njemu. Vukušić smatra da je POA ove godine proučila i taj dio Udbina arhiva te ga uvrstila u izvješće koje njemačko tužiteljstvo pokušava dobiti od Hrvatske.

Zanimljivo je da je tužiteljstvo na okolnosti izvješća koje je o Udbinim ubojstvima sastavila POA kao svjedoka predložilo Tomislava Milčića.

Sastanak u restoranu u Münchenu

Danas je svjedočio i Petar Kegaj, hrvatski iseljenik od 1965. koji je poznavao dosta političkih emigranata pa tako i Đurekovića. Pričao je o sastanku u restoranu u Münchenu na kojemu su između ostalih bili Đureković i Prates.

Đureković se, tvrdi svjedok, na odlasku obratio dr. Ivanu Jeliću i Pratesu tražeći ih da u Hrvatskoj državi na prvoj stranici objave njegov članak. Pritom je napomenuo da će članak donijeti najkasnije do četvrtka u tiskaru u Wolfratshausenu.

Prates je ustvrdio da to nije istina. Naglasio je da nije bio na tom sastanku te dodao da u Wolfratshausenu nije bilo moguće tiskati novine. (Ž. P.)