Večernji list: 24. 03. 2006.

POLITIČKA KUHINJA Novo pregrupiranje snaga kao priprema za izbore 2007.

Velika koalicija: HDZ, HSLS, HSS, HSP

Autor: Anita Malenica

Redoviti parlamentarni izbori trebali bi se održati najkasnije u studenome 2007., no predizborna je kampanja već počela. Vidljivo je to po sve oštrijim optužbama koje HDZ i SDP upućuju jedan na račun drugoga. Od tih optužaba svakako je zanimljivije novo grupiranje političkih snaga.

Načelan dogovor

Kako doznajemo, nedavno je postignut načelan dogovor HDZ-a i HSP-a, HSS-a i HSLS-o, o budućoj suradnji nakon parlamentarnih izbora. Takav razvoj događaja sasvim je razumljiv jer Sanader želi, pod svaku cijenu, stvoriti stabilnu većinu kako bi odradio još jedan mandat, tvrde svi naši sugovornici iz spomenutih stranaka. Kako ističu u HSP-u, još su pod dojmom obećanja koja im je Sanader davao prije parlamentarnih izbora 2003., potom ih izigravši. Na pitanje kako onda mogu imati povjerenja u nova obećanja Ive Sanadera, pravaši kažu da najnovije istraživanje, koje je stranka naručila na uzorku od 3200 ispitanika, pokazuju da mogu računati sa 12,9 posto potpore birača.

To bi nam donijelo više od 20 zastupnika i tada bismo bili snaga koju je nemoguće zaobići u sastavljanju vlade. S druge strane, naša je stranka postala respektabilna u inozemstvu i nemamo nikakvih repova koje trebamo objašnjavati, a to nije bio slučaj 2003. tvrde.

Što se tiče HSS-a, sada je sasvim jasno da je dolazak Josipa Friščića na čelo najstarije hrvatske stranke i te kako dobrodošo HDZ-u. Pokazalo se da je on partner na kojega Sanader može računati.

Račanov zagrljaj

Uspio je neutralizirati nezadovoljstvo seljačkih udruga i uvjeriti ih da ne krenu traktorima na Markov trg. Ta suradnja "teška" je 550 milijuna kuna za poticaje, ali to je bila cijena budućega pakta HDZ-a i HSS-a. Ujedno je to pokušaj Sanadera da HSS istrgne iz Račanova zagrljaja jer je jasno da bez nas Račan neće moći stvoriti buduću vladu realni su haesesovci. U svemu tome ne treba zanemariti ni ulogu HSLS-a, na čijem je čelu odnedavno iskusna Đurđa Adlešić. Kako je u izjavi za naš list kazao jedan dužnosnik te stranke, dogovor HDZ-a i HSLS-a gotova je stvar.

Naša će stranka podupirati poslijeizbornu centrističku koaliciju HDZ-a, HSS-a i HSP-a tvrdi taj dužnosnik HSLS-a koji je želio ostati anoniman.

Budući Sanaderovi partneri

HSLS - Sanaderov logičan izbor

HSLS je logičan izbor HDZ-a u budućoj poslijeizbornoj vladajućoj koaliciji. Dolaskom Đurđe Adlešić na čelo stranke raste potpora birača. HSLS bi uz HSS trebao odigrati ključnu ulogu u budućoj Sanaderovoj vladi kao jamac stabilne većine. Tada bi HSLS participirao u Vladi, a ne je samo podupirao, kao dosad. Ambicije su vezane uz jačanje stranke i centrističke opcije.

HSS - Ključna suradnja s HDZ-om

Hrvatska seljačka stranka zapala je u krizu nakon što je otišla u opoziciju. Od tada pokušava vratiti povjerenje birača, a čelnik stranke Josip Friščić nastoji se nametnuti kao borac za prava seljaka. Najnovije događaje, u vezi s najavom prosvjeda seljaka, vješto je iskoristio za uspostavljanje partnerskoga odnosa sa Sanaderom i HDZ-om. Računa da je koalicija s HDZ-om ključ povratka HSS-a na vlast.

HSP - Cilj - napokon ući u vlast

HSP u budućoj koaliciji s HDZ-om konačno bi dobio priliku, nakon 17 godina, na državnoj razini, obnašati vlast. To je cilj vodstva stranke kojem je sve podređeno. Peglanje imidža HSP-a ulog je u budućnost u kojoj stranka sebe vidi sa 20 zastupnika u parlamentu te kao nezaobilaznog za sastavljanje vlade.