Vjesnik: 24. 03. 2006.

Osuda ekonomskog nacionalizma

U globalnoj utakmici, šanse EU su manje ako se zemlje poput Francuske budu zalagale za državni protekcionizam posrnulih gospodarskih mastodonata, poručuje Europska komisija

BRUXELLES (Od Vjesnikovih izvjestitelja) - Nakon što su svi priznali kako se Europska unija nalazi u krizi, došlo je vrijeme da se problemi počnu rješavati. Prvi ozbiljniji pokušaji dogodili su se u prvoj polovici ove godine za vrijeme austrijskog »predsjedanja«. Ambiciozno austrijsko predsjedništvo na prvom tzv. proljetnom summitu u prvi plan je stavilo gospodarska i energetska pitanja.

Europska unija pokušava naći odgovore na teška pitanja poput onoga o osiguravanju energetske neovisnosti. To jest, zajedničke i usklađene ekonomske politike, ali i kako ojačati gospodarski rast. EU ima ambiciju postati najkonkurentnije tržište u globalnoj utakmici, no brojke trenutačno ne govore da su trendovi dobri. Šanse za uspjeh su još manje, ustvrdila je Europska komisija, ako se zemlje poput Francuske budu zalagale za državni protekcionizam posrnulih gospodarskih mastodonata. Francusku, a manjim dijelom i Španjolsku u Bruxellesu očekuje snažan pritisak od strane najuspješnijih EU ekonomija da odustane od tzv. ekonomskog nacionalizma.

U tom pritisku prednjači Italija koja je pred izborima, jer su francuske mjere naštetile talijanskoj ekonomiji temeljenoj na slobodnom tržištu bez posebnih restrikcija.

Puno manje vremena šefovi država i vlada potrošit će na Unijinu vanjsku politiku i politiku proširenja, no ta tema ostavljena je za večeru ministara vanjskih poslova. Takvi razgovori sasvim su neformalni, i iza njih ne ostaje nikakav pisani trag.

Svatko od premijera čije zemlje uskoro preuzimaju predsjedanje na proljetnom sastanku na vrhu zadužen je za jednu od važnih tema za Uniju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel imat će glavni govor o energetici Unije, dok će se portugalski premijer Jose Socrates baviti pitanjem zapošljavanja mladih i hendikepiranih.

Pred ovotjedni sastanak šefova država i vlada EU-a diplomacije su imale pune ruke posla jer nije bilo jednostavno posložiti dnevni red i usuglasiti završne dokumente. Nekoliko zemalja je dovelo u pitanje ambicioznost austrijskog predsjedanja jer smatraju kako je na jednom sastanku krupno pitanje poput jačanja gospodarskog rasta u eurozoni nemoguće riješiti.

Bez obzira na različite pristupe, želja svih za jačanjem EU gospodarstva. kako bi postalo vrlo skoro najkonkurentnije na svijetu, zasada je teško ostvariva. Prije godinu dana Unija si je zadala da taj cilj treba dostići 2010. godine, no čini se da rokovi izmiču.

Posebnu pažnju Europska unija želi posvetiti zapošljavanju. I u tome je službeni Bruxelles ambiciozan: prema planu, do 2007. godine namjerava otvoriti šest milijuna novih radnih mjesta, što bi nezaposlenost svelo na prihvatljivih 9 posto. No, već sada se čuje kako će to biti nemoguće ostvariti.

Protiv nacionalnog protekcionizma u gospodarstvu, trenda koji su pokrenule zemlje poput Francuske, Španjolske i Poljske, stvara se prava fronta.

Italija, Irska, Velike Britanija, Danska, Nizozemska i Irska tome se oštro suprotstavljaju. Na svojoj strani imaju i predsjednika Europske komisije Joséa Manuela Barrosa koji je već izjavio kako je gospodarski nacionalizam neprihvatljiv. »Nitko, kolikog god snažan bio, ne može ići sam« izjavio je Barroso.

Jurica Körbler, Bruno Lopandić