Vjesnik: 24. 03. 2006.

Sanader: Članstvo u EU neupitno

Posebno me veseli činjenica da sve članice Europske pučke stranke podržavaju put

MEISE (Od Vjesnikovih izvjestitelja) - »Oduvijek sam smatrao da Hrvatska treba biti prominentni član europske obitelji. Uzimajući u obzir povijest ove velike nacije i tradiciju, ne bih stavljao Hrvatsku u isti koš s ostalim zemljama zapadnog Balkana«, kazao je u četvrtak u Meiseu kraj Bruxellesa premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker, sudjelujući na sastanku Europskih pučkih stranaka uoči proljetnog summita EU-a.

Luksemburški premijer je još kazao da i druge zemlje zapadnog Balkana imaju europsku perspektivu. »Ali, ona je bliža Hrvatskoj nego ostalim zemljama regije«, zaključio je.

Sastanku Europskih pučkih stranaka nazočio je i hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je komentirao i izjavu Edmunda Stoibera da treba povući obećanje EU-a za perspektivu punopravnog članstva zemljama zapadnog Balkana, osim Hrvatskoj: »Vidio sam izjavu koja se odnosi samo na Hrvatsku i pozdravljam je. Ovaj drugi dio nisam vidio«.

»Predložio sam da se razgovara o Hrvatskoj i nakon moje uvodne riječi svi u Meiseu rekli da cijene ulogu Hrvatske u regiji. Posebno me veseli da sve članice Europske pučke stranke podržavaju put Hrvatske da postane punopravna članica EU-a«, kazao je Sanader. »Hrvatska nije upitna«, kazao je premijer te dodao da »neće biti prepreka ulasku Hrvatske u Uniju«.

»Hrvatska je trebala početi pregovore prije godinu dana, izgubili smo sedam mjeseci, pa će i to biti jedan od argumenata s kojim ću tražiti da Hrvatska nastavi mirno svoje pregovore«, kazao je u Sanader. Premijerov je stav da se pregovori ionako održavaju na tehničkoj razini i ne ometaju esencijalnu raspravu unutar članica o budućnosti Unije. »Pregovori s Hrvatskom su prije svega tehničke naravi i ne mogu utjecati na proces o budućnosti EU-a«, kazao je hrvatski premijer.

Sanader se sastao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. »Kancelarka me pozvala da posjetim Njemačku, što ću i učiniti. Merkel je predložila da to bude za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, da zajedno pogledamo neku utakmicu dok bude igrala Hrvatska. Merkel me uvjerila kako velika koalicija podržava da Hrvatska nakon pregovora bude punopravna članica«, kazao je Sanader.

[Jurica Körbler/Bruno Lopandić]

Iz Račana progovara zavist

Nalazimo se u predizbornoj kampanji i sigurno je da oporba pokušava sve kako bi ispolitizirala situaciju, rekao je Sanader

MEISE/ ZAGREB - Premijer Ivo Sanader odbacio je u četvrtak u Meiseu zahtjev predsjednika SDP-a Ivice Račana za smjenom potpredsjednika Vlade Damira Polančeca zbog »slučaja Liburnia«, kao izraz Račanove »zavisti i osjećaja nemoći« te kao pokušaj opozicije da ispolitizira cijelu situaciju.

»Nalazimo se u predizbornoj kampanji za dvije županije i jedan grad i sigurno je da oporba, prije svega bivša vlast na državnoj razini, pokušava sve kako bi ispolitizirala situaciju. Nema nikakvih problema s bilo kakvim akcijama koje budu dolazile od Račana. Iz njega u velikom dijelu progovara zavist i osjećaj nemoći. Ova vlada mora rješavati puno toga što je naslijedila od prošlih vlada, pa tako i od njegove«, kazao je Sanader.

SDP je u četvrtak pokrenuo postupak za iskazivanje nepovjerenja potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu zbog nagodbe s privatizacijskim investicijskim fondovima Dom holding i SN Holding, koja će državu oštetiti za 700 milijuna kuna, s obzirom na to da se nagodio na 1,23 milijarde kuna, a prema arbitražnoj presudi država je fondovima bila dužna 554 milijuna, što je većim dijelom već bilo isplaćeno.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan i Slavko Linić tvrde, naime, da će Vlada sigurno izgubiti sudski spor koji su fondovi najavili nakon što je Vlada već potpisanu nagodbu proglasila nevažećom. Jedinu šansu za izvlačenje države od nagodbe SDP vidi u mogućnosti da Državno odvjetništvo ocijeni da je Polančec svjesno potpisao štetnu nagodbu i pokrene postupak koji bi nagodbu učinio pravno ništavnom.

Potpredsjednik Vlade Polančec SDP-ov je prijedlog u četvrtak nazvao politikantskim.

»Mislim da je ovo podgrijavanje stare juhe i ne bih imao ništa drugo za dodati u ovom trenutku. Naravno, SDP koristi svoje pravo i bit ću spreman s njima razgovarati o tome kad dođe vrijeme i na pravi način, kako to zakoni nalažu. Ništa država nije izgubila i neće izgubiti zahvaljujući HDZ-u, nego je možda došla u situaciju da su obveze puno veće zahvaljujući tome što netko nije na vrijeme rješavao svoje probleme«, istaknuo je Polančec.

[Jurica Körbler/ Sanja Kapetanić/ Marijan Lipovac]