Večernji list: 24. 03. 2006.

SUĐENJE PRATESU Nastavljeno ispitivanje svjedoka optužbe

Vukušić: Provjerit ću podatke o Tataloviću

Autor: Zvonimir DESPOT | MÜNCHEN

Bernd von Heintschel-Heinegg, predsjedatelj sudskoga vijeća koje na Višem zemaljskom sudu u Münchenu sudi Krunoslavu Pratesu, jučer je objavio da će sud na videokonferenciji 19. ili 20. travnja saslušati Josipa Perkovića koji je u svojstvu osumnjičenika. Njemačke ga vlasti sumnjiče ne samo za sudjelovanje u organiziranju ubojstva Stjepana Đurekovića, nego i za planiranje još dvaju ubojstava, Franje Gorete i Stjepana Bilandžića.

Pokušaj diskreditacije

Pred sudskim vijećem jučer je nastavljeno ispitivanje svjedoka optužbe Bože Vukušića kojega je uglavnom ispitivala Pratesova obrana. Njegov odvjetnik Helmut Rosebrock pokušao je diskreditirati Vukušića i bivšu Komisiju za istraživanje ratnih i poratnih zločina. Inzistirao je na pitanju zašto je Komisija ukinuta te je pročitao obrazloženje zastupnika SDP-a Nenada Stazića koji je 2002. predložio njezino ukidanje.

Rosebrock je poentirao na broju Židova, Roma i Srba koji je Komisija iznijela u svome izvještaju iz 1999. te je zaključio da je ona rehabilitirala NDH. Vukušić je odgovorio da to nije točno i da je komisiju ukinula neokomunistička vlast, ali da nitko nije imao primjedbe na dio koji se odnosio na ubojstva emigranata, a sastavio ga je Vukušić. No, sudac je zabranio odvjetniku da dalje iznosi Stazićeve navode.

Dodatna provjera

Bože Vukušić jučer nije htio objasniti svoju izjavu da je Milan Tatalović, za kojega je ustvrdio da je prije Josipa Perkovića u Udbi organizirao ubojstva hrvatskih emigranata, otac Mesićeva savjetnika Siniše Tatalovića. Vukušić je samo napomenuo da je na sudu iznio podatke do kojih je došao i u koje je vjerovao. Kako je Ured predsjednika demantirao njegovu izjavu, Vukušić je poručio da će sve još jednom provjeriti kad se vrati u Zagreb te da će nakon toga sa svim informacijama izaći u javnost.