Vjesnik: 25. 03. 2006.

Dvojbe EU-a o proširenju neće utjecati na Hrvatsku

BRUXELLES (Od Vjesnikovih izvjestitelja) - »Nakon ova dva dana u Bruxellesu, dolazim mnogo hrabriji u Zagreb jer vidim da dvojbe koje su sada na dnevnom redu u EU neće utjecati na Hrvatsku«, rekao je premijer Ivo Sanader u petak u Bruxellesu nakon razgovora s Annemie Neyts-Uytterbroeck, koordinatoricom liberala u Europskom parlamentu i predsjednicom Europskih liberalnih demokrata.

»To ne znači da nema ni rizika u tom procesu. Smatram kako je nužan mnogo jači konsenzus o nekim reformama i da Hrvatska mora biti spremna u trenutku kada Europa završi svoje debate, a mislim da će to biti za godinu i pol, dvije. Ne smijemo čekati i moramo odraditi svoju domaću zadaću, što znači odraditi brze i kvalitetne pregovore i primijeniti ih u praksi. To znači primjenu europskih standarda u svakodnevnom životu«, zaključio je premijer, koji će pozvati sve čelnike parlamentarnih stranaka da ih izvijesti o raspoloženju unutar političkih grupacija u Europi.

»Stav je naše grupe da se sva obećanja EU-a trebaju poštivati. To uključuje i brzi proces pregovaranja o hrvatskom pristupanju EU i potvrdu perspektive članstva ostalim zemljama zapadnog Balkana«, rekla je Sanaderom Annemie Neyts-Uytterbroeck, te je komentirala najave da će se nuditi privilegirano partnerstvo umjesto punopravnog članstva: »Vrlo je nejasno što to znači. Ako smo obećali zemljama zapadnog Balkana perspektivu punopravnog članstva, onda to mora značiti punopravno članstvo«. Proširenje je komentirao i premijer Sanader. »Sve rasprave koje se vode dale su zadatak Europskoj komisiji da do kraja godine razradi strategiju daljnjeg proširenja. O tom će se govoriti u lipnju na summitu EU-a. Poznavajući ambicije austrijskoga kancelara Wolfganga Schüssela, siguran sam da će do lipnja nešto napraviti. Hoće li to biti i konačna pozicija EU-a, teško je reći«, kazao je Sanader.

Novinare je zanimao i stav premijera o Francuskoj iz koje dolaze najveće sumnje u daljnje proširenje. »U odnosu na Francusku već radimo. Nadam se da će i u Rimu, na kongresu Europske pučke stranke, biti prilike razgovarati s predstavnicima vodeće francuske stranke i to raspraviti«, rekao je premijer i dodao kako ne treba zaboraviti da je francuski predsjednik Jacques Chirac jasno rekao kako Hrvatska ima apsolutnu potporu Francuske za punopravno članstvo i da se nada kako to sve može biti gotovo do 2009.

Jurica Körbler, Buno Lopandić