Večernji list: 25. 03. 2006.

O neprimjerenoj kvalifikaciji za ratne zločince odlučio tadašnji glavni tužitelj, a danas predsjednik Sabora

Srpska Lora: Šeks omogućio aboliciju krivcima za Vojnić

Autor: Tomo VIČIĆ, Dragan MILJUŠ

Dragan Novosel, zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića, zastupao je optužbu u slučaju srpskog zatvora u Vojniću koji je završio pravomoćnom presudom za oružanu pobunu, ali ne i za ratni zločin, pa su se tako čuvari i uprava zloglasnoga srpskog zatvora izvukli nakon oprosta. To, dakako, ne bi bilo moguće da je Državno odvjetništvo postavilo strožu, ali zapravo i jedinu moguću kvalifikaciju.

Postupak za oružanu pobunu poveli smo protiv čuvara zatvora na temelju dokaza kojima smo u to vrijeme raspolagali. Nije bilo dovoljno elemenata da se gone za ratni zločin u to vrijeme kazao nam je Novosel.

Ipak, kad se pogleda presuda Vrhovnog suda od 8. listopada 1996., kojom je nakon abolicije odbijena optužba protiv osuđenih srpskih čuvara, i pravni laik mora se začuditi nad kvalifikacijom uz činjenični opis koji navodi da su zatočenici u Vojniću fizički svakodnevno zlostavljani i premlaćivani, pa su od zadobivenih ozljeda umrli Andrija Gojak i Nikola Papa?! Popisu žrtava Vojnića treba dodati još pet osoba koje su podlegle ozljedama nakon razmjene te još jednu naknadno otkrivenu žrtvu.

Ništa još nije gotovo, kaže glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te podsjeća na istragu koja se protiv srpskih čuvara vodi u Karlovcu za ratni zločin, kao i na nalog policiji da prikupi svjedočanstva i ostale dokaze na temelju iskaza koje su Večernjem listu dali svjedoci i neposredni sudionici strahota iz Vojnića.

Ne vidi Bajić u svemu nikakav propust zamjenika Novosela. Naime, on nije samostalno odlučivao o takvim stvarima, što je i inače nemoguće jer je Državno odvjetništvo hijerarhijski iznimno strogo ustrojeno. Uputu za postupanje i kvalifikaciju djela Novosel je dobio iz središnjice u Zagrebu izravno od tadašnjega glavnog tužitelja, a danas predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa!