Slobodna Dalmacija: 26. 03. 2006.

BANSKI DVORI SVE VEĆI RASKOL IZMEĐU MINISTRA I POTPREDSJEDNICE VLADE

Primorac na meti Jadranke Kosor

ŽUŽULOVI UČENICI "Od objašnjenja kako bi ’imidž mladog agilnog političara s međunarodnim znanstvenim vezama’ bio dobitna kombinacija u utrci za zagrebačkoga gradonačelnika, kosa na glavi diže se i mnogima od nas kojima se ne mogu prodati jeftini trikovi Žužula i njegovih učenika", kazao nam je visokopozicionirani HDZ-ovac

ZAGREB - Želja Dragana Primorca, ministra znanosti, obrazovanja i sporta, da promijeni zakonsku mogućnost povlaštenog upisa djece branitelja na fakultete i otvoreno protivljenje zadiranju u povlašteni bodovni prag potpredsjednice Vlade i ministrice branitelja Jadranke Kosor prvi su put javno suprotstavili ovo dvoje članova Sanaderova kabineta za koje se odavno glasno spekulira kako se ne podnose.

Pretjerana ambicija

Svaka službena izjava iz redova HDZ-a demantirat će takvu spekulaciju, no ljudi iz kruga oko Jadranke Kosor odmah će vam reći kako pretjerana Primorčeva ambicioznost i potreba da se stalno slika uz premijera beskrajno živciraju potpredsjednicu Vlade koja kao gromobran na Markovu trgu na sebe prima bijes svih nezadovoljnika, od branitelja do sindikata. Sličan animozitet Jadranka Kosor pokazivala je i prema drugoj nestranačkoj članici Vlade Vesni Škare-Ožbolt, pogotovo nakon što joj je Sanader nudio da postane dio užega HDZ-ova vodstva.

Na koncu, kad je Vesna Škare odletjela iz Banskih dvora, Kosor je javno pred novinarima poručila kako ju je premijer trebao smijeniti i ranije.

Nestranački član stranački upregnut

Primorac, čije je ministarstvo najviše profitiralo u ovogodišnjoj podjeli proračunskog novca, uvjeren je da mu upravo Jadranka Kosor radi o glavi i novinarima širi tračeve o njemu. Primorac u Vladi ne može naštetiti poziciji prve dame koju je radišna i premijeru odana Jadranka Kosor stekla u Banskim dvorima, no ministar obrazovanja, Kosorici je trn u oku još od zadnjih lokalnih izbora kad se na mala vrata trebao provući kao najizgledniji kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika. Otad ne prestaje animozitet između njega i šefice zagrebačkog HDZ-a

Primorac je i dalje nestranački član Vlade, ali je zapravo u potpunosti stranački upregnut, vrlo često je gost na sjednicama Predsjedništva HDZ-a i nije nimalo izuzet od donošenja najvažnijih stranačkih odluka. Jadranka Kosor pak smatra da Primorac koji, dakle, formalno nije ni član stranke, zahvaljujući svojoj hvalisavosti i medijskoj umreženosti prelako napreduje u izvršnoj hijerarhiji.

- Od objašnjenja raznoraznih teklića kako bi "imidž mladog agilnog političara s međunarodnim znanstvenim priznanjima i vezama" bio dobitna kombinacija u utrci za zagrebačkoga gradonačelnika, ne diže se kosa na glavi samo Jadranki Kosor nego i mnogima od nas u HDZ-u kojima se ne mogu prodati jeftini američki trikovi Žužula i njegovih učenika - kazao nam je jedan visokopozicionirani hadezeovac.

A. B. KRILE