Jutarnji list: 27. 03. 2006.

Troškovi Ureda: Predsjednik Mesić ne govori istinu

Pišu: Ivanka Toma, Orlanda Obad

ZAGREB - Objašnjavajući zašto je proračun Ureda predsjednika u dvije godine porastao za čak 20 milijuna kuna, predsjednik Republike Stjepan Mesić obmanuo je javnost. Mesić naime tvrdi da je do povećanja troškova došlo uslijed toga što su Uredu predsjednika, za vrijeme vlade Ivice Račana, pridodane službe kao što su Protokol i službe za održavanje.

No, prema riječima visokog dužnosnika u Račanovoj vladi koji je potpisivao odluke na koje se Mesić poziva, predsjednikovo objašnjenje ne odgovara istini jer su se troškovi bitno povećali tek nakon smjene vlasti 2003. godine.

Pripajanje službi koje Mesić spominje izraženo je već u proračunu za 2003. godinu, a do velikog je porasta troškova Mesićeva ureda došlo 2004., 2005. i 2006. godine.

- Točno je da su se troškovi službi za održavanje i Protokola koji je radio za Ured predsjednika iz stavki Vlade prebacili na stavke Ureda predsjednika. No, ta reorganizacija bila je gotova 2002. ili 2003. godine. Povećani troškovi Ureda predsjednika su svakako već bili prikazani u proračunu za 2003. godinu - rekao nam je bivši dužnosnik Račanove vlade.

Naš sugovornik kaže da je logika bila da se sve službe koje su radile samo za Mesića pripoje Uredu predsjednika, a da one koje su bile zajedničke za Vladu i Ured predsjednika ostanu na stavkama Vlade ili pojedinih ministarstava.

Tako je, kaže, iz službi koje su radile na održavanju Pantovčaka i drugih objekata koje koristi predsjedik države pod stavke Ureda predsjednika prešlo nešto više od 90 osoba. Iz Državnog protokola koji je pripao Mesiću broj njegova osoblja povećao se za još desetak ljudi.

- Tom reorganizacijom broj zaposlenika Ureda predsjednika povećao se za stotinjak ljudi - rekao je dužnosnik Račanove vlade.

I u sadašnjoj, Sanaderovoj vladi potvrđuju informacije koje smo dobili od bivšeg dužnosnika. Kako nam je objasnio glasnogovornik Vlade Ratko Maček, u mandatu Vlade Ive Sanadera nije bilo reaorganizacija o kojima govori predsjednik Mesić. Očigledno je, dakle, da troškovi Ureda predsjednika, koji su u zadnje dvije godine povećani za dvadeset milijuna kuna, nisu posljedica reorganizacije Ureda, koja se dogodila još 2003. godine.

Na kraju, valja reći kako je Stjepan Mesić ušao u Ured predsjednika u vrijeme dok je u Hrvatskoj funkcionirao polupredsjednički sustav, pa je tako i taj ured imao znatno veće izvršne ovlasti nego danas, nakon što je ustavnim promjenama 2000. uveden parlamentarni sustav. Troškovi, dakle, rastu usprkos smanjivanju stvarne ustavne uloge i stvarnih ovlasti i zaduženja Ureda.

Mesić je u svojoj reakciji na tekst Jutarnjeg prozvao i medije da vode orkestrirani napad na njega, i to zato što je najavio da će na sljedećim izborima dati podršku opciji koja bude dala najbolje odgovore na probleme u Hrvatskoj, ne isključujući pritom ni mogućnost podrške nezavisnim listama.

Profesorica Marijana Grbeša smatra da će hrvatski političari biti prisiljeni naučiti da je za njih korisnije da se što više razotkrivaju javnosti jer će, u protivnom, to umjesto njih napraviti mediji.

Prof. Grbeša: Nastup ne ide njemu u prilog

Stručnjakinja za politički marketing i komunikaciju s Fakulteta političkih znanosti Marijana Grbeša istup smatra posve neprimjerenim. - Upravo se Mesić politički izdigao na krilima neposredne komunikacije s građanima i medijima pa takav nastup prije svega ne ide njemu u prilog - govori Grbeša, dodajući da prosječnog hrvatskog političara određuju dvije negativne osobine: sporadična i nekontrolirana komunikacija i nemogućnost razlučivanja osobnih napada od preispitivanja javnih funkcija.