Jutarnji list: 27. 03. 2006.

Nekretnine donose najsigurniju zaradu

Piše: Jadranka Šević

GRAZ, ZAGREB - Grawe osiguranje, koje samo u Grazu ima više od 600.000 četvornih metara nekretnina u vlasništvu i još toliko pod upravljanjem, uskoro i u Hrvatskoj, ali i u cijeloj regiji namjerava isprobati sličan model.

Nakon što Hypo Alpe Adria potkraj godine izađe na burzu, Grawe, koji trenutačno u banci ima 45,6 posto udjela, ostat će najveći dioničar banke.

Kako se očekuje, to će im omogućiti i jače strateško povezivanje banke i osiguranja u Austriji, ali i u cijeloj regiji, i to na području bankoosiguranja, ali i zajedničkog investiranja. Najavio je to nedavno hrvatskim novinarima u Grazu dr. Othmar Ederer, predsjednik Uprave Grawe koncerna.

Prema njegovim riječima, Grawe je u Hrvatskoj već sad velik investitor, i to na dvije lokacije u Zagrebu. U Beogradu se u gradnju nekretnina planira uložiti 30 milijuna eura, u Bukureštu sedam milijuna eura, a u Sarajevu 10 milijuna eura.

Grawe, koji je lani ostvario bruto dobit od 22 milijuna kuna, do sada je u Hrvatsku uložio više od 1,4 milijarde kuna svojih korisnika. Gernot Reiter, predsjednik Uprave Grawe Hrvatska, najavljuje skori početak suradnje s Hypo bankom u prodaji osiguranja te posebice investicijskih osiguranja. Grawe u Hrvatskoj, uz dvije zgrade u Zagrebu, planira i skoru gradnju vlastitih zgrada u Puli, Rijeci, Splitu, Osijeku te zajedno s Hypo bankom u Zadru.

- Prinos koji ostvarimo iznajmljivanjem svojih zgrada u Hrvatskoj vratit će se korisnicima. Naše su procjene da dok se na ulaganja u vrijednosne papire na 10 do 15 godina može ostvariti prinos između 3,8 i 4 posto, ulaganjem u investicije može se zaraditi godišnji prinos između 6 i 7 posto - naglasio je Reiter.

Prema njegovim riječima, kada bi temelj prinosa ulaganja životnih osiguranja bile cijene nekretnina i zakupa u Zagrebu, tada bi prinos mogao iznositi od 14 do 15 posto. Naime, cijena zakupa poslovnih prostora u Zagrebu trenutačno je od 20 do 22 eura po četvornome metru, a u drugim je gradovima Hrvatske od 10 do 12 eura po kvadratu.

Grawe Hrvatska dosad je u nekretnine uložila 61,6 milijuna kuna.

Zgrada u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici prvi je pilot - projekt kombirane gradnje poslovnog i stambenog prostora. Završetak gradnje planiran je za početak prosinca ove godine, a dvije etaže od osam predviđene su za stanovanje.

Riječ je o klasičnom najmu po uzoru na austrijski model s dvije najamnine pologa. Kako ističu u Graweu, 20 stanova već je rezervirano, a cijena najma bit će 7 eura po m2 za stanove veličine od 40 do 65 m2. Sav prinos koji se ostvari iznajmljivanjem vratit će se osiguranicima.