Slobodna Dalmacija: 26. 03. 2006.

VIJEST PRIJE VIJESTI VLASNICI SPLITSKE NOVČARSKE KUĆE IZABRALI NOVOG VLASNIKA

Francuzi preuzimaju HVB Splitsku banku

NIJE U ŠOLDIMA SVE Presudila je ne samo visina ponuđene cijene, navodno više od 950 milijuna eura, već i političko lobiranje. Čak je i francuski predsjednik Jacques Chirac urgirao kod predsjednika Mesića i premijera Sanadera

SPLIT - Talijanski UniCredit prodat će HVB Splitsku banku francuskom Societe Generaleu, neslužbeno doznajemo iz pouzdanih izvora. Talijanskim i francuskim bankarima predstoji još finaliziranje kupoprodajnog ugovora, a očekuje se da će Milano informaciju o odabiru kupca objaviti idućih dana. Prema našim saznanjima, Societe Generale dao je financijski najbolju ponudu, a šuška se čak i o svoti od oko 950 milijuna eura, što je znatno nadmašilo sva očekivanja koja su se kretala između 700 i 800 milijuna eura. Ako se ta brojka pokaže točnom, onda bi Francuzi kupili HVB Splitsku banku za gotovo četiri puta veću cijenu od knjigovodstvene vrijednosti, koja iznosi 230 milijuna eura. U posljednje vrijeme banke u regiji su se uglavnom prodavale po tri puta većoj knjigovodstvenoj vrijednosti.

Političko lobiranje

Međutim, nije samo visina financijske ponude presudila pri izboru kupca, već umnogome i političko lobiranje službenog Pariza prema hrvatskim vlastima. Čak je i francuski predsjednik Jacques Chirac urgirao kod predsjednika Mesića i premijera Sanadera. Alessandro Profumo, čelnik UniCredita, nejednom je iz Milana poručio da će izabrati kupca koji će biti po volji hrvatskim vlastima. Tako je Societe Generale iz igre izbacio i belgijsku KBC Grupu, koja je u bankarskim krugovima bila najizgledniji kandidat zbog znanja i iskustva koje je donosila u zemlje srednje i istočne Europe. No, KBC-u je preteški uteg bio 34-postotni vlasnički udjel u Novoj Ljubljanskoj banci zbog kojeg mu nije dopušten ulazak na hrvatsko tržište, makar su bankari iz Bruxellesa pokušavali u Ljubljani riješiti pitanje stare devizne štednje hrvatskih građana.

Poznavatelji financijskih prilika kazat će i da je UniCredit odabrao Societe Generale jer mu ta banka neći biti toliko jaki konkurent u Hrvatskoj kao što bi mu mogao biti KBC.

Novi igrač na tržištu

Naime, u vlasništvu talijanske bankarske grupacije je vodeća hrvatska banka, Zagrebačka banka, a Societe Generale na ovom se tržištu dosad nije probio, dok KBC spada među vodeće investitore u bankarsko - osiguravateljskom sektoru.

Societe Generale jaka je bankarska grupacija, ali u Hrvatskoj je imala tek predstavništvo prije desetak godina. Dok su Talijani, Nijemci i Austrijanci jačali svoju ulogu na hrvatskoj bankarskoj sceni, Francuzi su bili jači na tržištu Srbije gdje je Societe Generale prisutan već 29 godina. Kupnjom HVB Splitske banke Societe Generale dobit će gotovo 10-postotni tržišni udjel, te priliku da najveću dalmatinsku novčarsku kuću pozicionira s trenutačno petog na treće mjesto među hrvatskim bankama, koje je nekada imala. Osim KBC-a, tu priliku više nemaju poljski PKO, portugalski Millennium i Nacionalna banka Grčke.

Ljubica VUKO