Jutarnji list: 27. 03. 2006.

MMF-ov odbor u srijedu raspravlja o Hrvatskoj

Piše: V. Vresnik

ZAGREB - Rasprava o hrvatskom "pismu namjere", o kojemu se MMF-ov odbor direktora trebao izjasniti prošli petak, pomaknuta je za srijedu, 29. ožujka. Razlozi pomicanja rasprave su, kažu u Fondu, “unutarnji birokratski problemi u instituciji” i nisu izazvani nikakvim događanjima u Hrvatskoj.

Očekuje se da će MMF u srijedu objaviti i “nalaze” svoje druge revizije postojećeg stand by aranžmana s Hrvatskom te da će raspraviti o njegovom mogućem produžetku do jeseni, ili kraja godine.

Athanasios Vamvakidis, MMF-ov predstavnik u Zagrebu, nekoliko je puta ponovio da od ove odluke MMF-ovog boarda ne treba očekivati značajnije promjene ni u MMF-ovom stavu prema Hrvatskoj, niti u hrvatskoj financijskoj politici. Država je u posljednje vrijeme pokazala znakove "razumnog usporavanja ritma inozemnog zaduživanja", a dogovorene reforme su započete ili najavljene.

MMF će uskoro s hrvatskom vladom početi i pregovore o novom modusu suradnje, nakon što krajem godine istekne i produljeni stand by aranžman. I Vlada i MMF najavili su kako Hrvatska najvjerojatnije neće tražiti novi stand by sporazum, nego neku od drugih raspoloživih "kontrolnih" varijanti suradnje.