Vjesnik: 28. 03. 2006.

Završena strategija razvitka Hrvatske

Premijer Sanader rekao je da Vlada nema ništa s napadima na predsjednika Mesića te da ima samo jedan interes - punu stabilnost institucije predsjednika države

ZAGREB - Vlada će uskoro predstaviti strategiju razvitka Hrvatske, najavio je premijer Ivo Sanader novinarima nakon redovitog sastanka s predsjednikom Stjepanom Mesićem i predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom u ponedjeljak u Banskim dvorima.

»Strategija razvitka Hrvatske, koju smo najavili za kraj ožujka ili početak travnja, završena je u Vladinim radnim tijelima i u idućih tjedan-dva bit će predstavljena i socijalnim partnerima i Uredu predsjednika, a ići će i na Sabor«, rekao je Sanader.

Predsjednik Mesić je kazao da su razgovarali o onome što se nalazi na dnevnom radu Sabora i Vlade, kao i o strategiji gospodarskog razvitka. »Spomenuli smo i politička kretanja i mislim da je dobro da se češće nađemo, razmotrimo otvorena pitanja i vidimo kako ih što prije riješiti«, rekao je Mesić.

Sanader je ustvrdio da između Vlade i Predsjednika nema nikakvih razmirica te da će se nastaviti s tradicijom sastanaka. Također je naglasio da Vlada nema ništa s napadima na Predsjednika te da ima samo jedan interes - punu stabilnost institucije predsjednika države. »Učinit ćemo sve što je u našoj moći da sve institucije države, a prije svega institucija predsjednika države, bude stabilna. Predsjednik ima našu punu potporu«, izjavio je Sanader.

»Ovakvi sastanci služe međusobnoj informiranosti i razmjeni mišljenja. Informirao sam gospodu predsjednike i o onome što je bilo na sastanku u Bruxellesu prošli tjedan, o temi proširenja EU-a i Hrvatskoj na putu prema EU. Najavio sam i sudjelovanje na kongresu Europske pučke stranke koja će u Rimu izabrati novo vodstvo«, kazao je Sanader.

»EU ima svojih problema, ali mislim da Hrvatska njima neće biti "inficirana" te da je hrvatsko članstvo u EU neupitno«, izjavio je Sanader.

Vladimir Šeks je obavijestio o tome da je na dnevnom redu Sabora antikorupcijska strategija kao i zdravstvena reforma te zakon o obavještajnoj zajednici.

Zbog spekulacija koje su se pojavile, premijer je objasnio način nastajanja zakona o sigurnosnim službama. »Predsjednik i ja smo, sukladno Ustavu, zaduženi za rad obavještajne zajednice i zajednički smo formirali radnu skupinu koja je predložila taj zakon«, izjavio je.

Prema Mesićevu mišljenju, riječ je o zakonu koji je ugradio sve pozitivno iz europskog zakonodavstva. »Skupina koja ga je radila uložila je velik trud i koristila komparativne mogućnosti te vjerujem da taj zakon neće trebati mijenjati kad uđemo u EU «, kazao je Mesić.

Sanader protiv iseljavanja Plive

Upitan da komentira učestale najave islandske tvrtke Actavis o preuzimanju Plive, premijer je rekao da ga ne zanima što misli Actavis niti bilo tko drugi.

»Postoji akvizicija putem burze i akvizicija u 18 posto dionica države. Trenutačno ne namjeravamo prodati 18 posto. To je odluka Vlade. Pratit ćemo razvoj Plive, koja nam je iznimno važna i bit ćemo protiv svakog pokušaja da se Plivu iseli iz Hrvatske - bilo posredno, bilo neposredno. Nemamo ništa protiv bilo kojeg investitora, ali 18 posto državnih dionica ne namjeravamo prodati«, rekao je premijer.

Branka Valentić