Večernji list: 28. 03. 2006.

REJTING STRANAKA

Pravaši opet pali, HDZ-u mala prednost ispred SDP-a

HDZ je i u ožujku na čelu ljestvice popularnosti političkih stranaka, s vrlo malom prednošću u odnosu na SDP koji je na drugom mjestu. U ožujku je međutim došlo do daljnjeg pada popularnosti HSP-a. Pravaši trenutno dobivaju samo 5,8 posto glasova i gotovo su izjednačeni s HNS-om.

Nakon uhićenja Gotovine, u prosincu prošle godine pravaši su imali 11 posto glasova, no nezavisni analitičari već tada su predvidjeli da će se popularnost HSP-a brzo ispuhati. Na općim nacionalnim temama, smatra se u krugovima analitičara, više se ne može dugo držati popularnost.

Ljudi se okreću stranakam i političarima koji nude rješenja za svakodnevne probleme. Pravaše je pogodilo i to što je vođa stranke Đapić zatraživši novi magisterij, ponovo podsjetio javnost na staru aferu, a otupjela je i oštrica pravaša prema vladajućoj stranci.

Kad bi vodeća i opozicijska stranka i na izborima ostale izjednačene kao što pokazuje ova telefonska anketa, prevagu bi dobila ona koja se okruži jačim koalicijskim partnerima. Vjerojatno se zbog toga sve češće nailazi na nagađanja o mogućim koalicijskim kombinacijama.

U Večernjakovoj anketi provedenoj 22. i 23. ožujka gotovo 40 posto ispitanika nije se moglo opredijeliti ni za jednu stranku. U mjesecu koji istječe, politički događaji i potezi njihovih aktera doveli su, prema rezultatima ove ankete, do pojačane zasićenosti politikom i strankama. (D. K.)