Slobodna Dalmacija: 28. 03. 2006.

ČIN DRUGI - ČELNIK TVRTKE ACTAVIS ROBERT WESSMAN NA PRESS-KONFERENCIJI U ZAGREBU

Za Plivu smo spremni platiti veću cijenu

UVJET za povećanje cijene jest da nam Uprava Plive dopusti dubinsko snimanje poslovanja, kazao je prvi čovjek Actavisa

PLIVA bi postala naše središte za srednju i istočnu Europu, a zaposlenost u njoj bi rasla, obećava Wessman

ZAGREB - Ozbiljno ćemo razmisliti o povećanju ponude za preuzimanje Plive ako nam menadžment omogući 'due dilligance' i ako rezultati dubinskog snimanja pokažu kako postoje mogućnosti za povećanje cijene - ustvrdio je Robert Wessman, predsjednik uprave Actavisa, na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak. On je izrazio uvjerenje kako će Actavis uspjeti preuzeti Plivu prijateljskim putem i da će s vlasnicima i Upravom uspjeti postići dogovor o provođenju dubinskog snimanja tvrtke. Na pitanje kojim modelom će Actavis financirati moguće preuzimanje Plive, on je kazao kako neto dugovanja Actavisa nisu rizična za tvrtku, kao ni zaduživanje koje bi uslijedilo kod dvije njihove matične banke u slučaju kupnje Plive. - Naše preuzimanje Plive ne bi rezultiralo rezanjem troškova, već bismo kao strateški partner radili na povećanju obujma proizvodnje i poslovanja. Zagreb bio postao sjedište svih aktivnosti objedinjene Grupe za područje srednje i istočne Europe, što će otvoriti nova radna mjesta - istaknuo je Wessman.

Prema njegovim riječima, zbog jakog Plivina brenda ime tvrtke bi se zadržalo (kao Pliva-Actavis) na onim tržištima gdje bi to bilo ekonomski opravdano. "Uskoro ćemo pokrenuti i proceduru uvrštenja dionica Actavisa na Zagrebačku burzu i o tome smo razgovarali s čelnicima burze. Vjerojatno ćemo na Zagrebačku burzu uvrstiti 25 milijuna eura vrijedne povlaštene B dionice iz portfelja dviju banaka na Islandskoj burzi - rekao je Wessman.

Frenki LAUŠIĆ

ŽELJKO ČOVIĆ, PREDSJEDNIK UPRAVE PLIVE: Ponuda Actavisa nije prijateljska

Danas nismo čuli ništa novo glede Actavisove ponude te stoga i dalje ostajemo pri stajalištu da je islandski prijedlog neatraktivan. Uvjereni da će vrijednost kompanije temeljem naše strategije i dalje rasti - prokomentirao je Željko Čović, predsjednik Uprave Plive, navode Actavisovih čelnika u ponedjeljak. U Plivi tvrde kako je "nakon posljednjih izjava s Actavisove strane očito da se ne radi o prijateljskoj ponudi".

- U prijateljskim spajanjima najveći dio posla odradi se prije negoli se o tome obavijesti javnost. Osim toga, u slučaju postojanja jednog strateškog vlasnika, menadžment bi ovisio o investitoru, pa bi se, za razliku od sadašnje situacije, odluke o budućnosti donosile negdje drugdje - a ne u Zagrebu.

Actavis na ZG-burzi kolač za Hrvate

Najava Actavisa da će na Zagrebačku burzu uvrstiti svoje dionice dobra je vijest za tržište kapitala u Hrvatskoj. Međutim, valja očekivati da domaći investitori u prvom "naletu" neće mnogo profitirati od Actavisovih dionica jer je uobičajeno da u vrijeme preuzimanja dionice tvrtke koja preuzima pada, dok cijena tvrtke koju se preuzima raste. No, ovaj značajan poslovno-marketinški potez Actavisa potvrđuje njihovu jaku namjeru da kupe Plivu.

Čović ne želi biti broj 2.

Prema burzovnim očekivanjima, menadžment Plive bi uskoro trebao popustiti zahtjevu Actavisa da napravi "due dilligance". Naime, tvrdi se da vlasnici Plive već vrše pritisak na upravu da popusti kako bi se u slučaju povećanja cijene mogla lakše donijeti odluka. Neslužbene informacije kažu da je Actavis Željku Čoviću, predsjedniku Uprave Plive, ponudio visok položaj u budućoj upravi, ali ne i mjesto prvog čovjeka kompanije, što Čovića navodno nije zadovoljilo.