Glas Istre: 28. 03. 2006.

Šepava demokracija

Korisnici obiteljskih i limitiranih mirovina kojima država nije htjela priznati pravo na obeštećenje od jučer su dobili svoju komisiju. U toj komisiji s predstavnicima Vlade sjedit će i predstavnici umirovljeničkih udruga i HSU-a. Zajedno će tražiti model po kojem bi obeštetili 43 tisuće ljudi iz navedene skupine. Rezultat je to jučerašnjeg dogovora Vlade i predstavnika umirovljenika. Podsjetimo, Vlada do jučer nije htjela priznati pravo na obeštećenje za ove 43 tisuće nesretnika, iako su i oni, kao i svi drugi uostalom, tijekom '90-ih sustavno opljačkani od strane države. Komediji nikad kraja, pregovarači su dogovorili i da će reanimirati »klinički mrtvo« Povjerenstvo za mirovinsku reformu, koje je od svog osnivanja prije više od godinu dana održalo samo jedan sastanak.

Ono bi, pak, trebalo odgovoriti na pitanje zašto je prosječan penzić sve ljuća sirotinja. Ove puste komisije i povjerenstva, dakle, imaju za cilj ispraviti nepravde.

Kad se isprave sve nepravde, na kućne adrese umirovljenicima će početi stizati prve rate obeštećenja. Najprije će »omastiti brk« oni koji su bili dobri pa uzeli samo pola izračunatog duga, a za osam godina na red će doći i zločesti, koji su odlučili uzeti »cijelu lovu«. Ove koji su dodatno prevareni obrađivat će povjerenstva i komisije, a na koncu će i njima u ruke tutnuti neku siću.

Što je najsmješnije od svega, već sutra premijer Ivo Sanader s predizbornih govornica govorit će o tome kako je njegova Vlada vratila dug umirovljenicima, a ona nesretna sirotinja umirovljenička bodrit će ga stišćući u rukama poklonjeni sendvič. S istim argumentima vrbovat će ih i Vladimir Jordan, ali ovaj put neće biti sendviča, jer HSU »nema da plati«. I budite sigurni da se na tim skupovima neće naći nitko tko će reći - opet smo prevareni. Tako, inače, šepa mlada hrvatska demokracija, jednom rukom oslonjena na krađu, a drugom na prijevaru.

Ladislav TOMIČIĆ