Večernji list: 28. 03. 2006.

AFERA ŠEPIĆ Dalma 14 godina ne plaća dug iako je izgubila sve presude

Bajićeva supruga ipak spasila Dalmu

Autor: SILVANA PERICA

Među onima koje je prozvao Nenad Šepić, sudac Visokog trgovačkog suda, i ime je glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, odnosno njegove supruge, splitske odvjetnice Ecije Kuljiš-Bajić. Šepić je rekao da ta odvjetnica u zastupanju splitske tvrtke Dalma d. d. dobiva na splitskom sudu odgodu ovrhe iako je stvar bila pravomoćno okončana odlukom Visokog trgovačkog suda.

Nakon toga, splitske novine pišu o tom slučaju, tvrdeći da Dalmu ne zastupa Bajićeva supruga, nego Meri Blaslov-Pavasović te da je riječ o Dalminu dugu koji je odlukom suca Šepića sa 32.000 kuna narastao na 11 milijuna. No, stvari stoje nešto drukčije i pokazuju, među ostalim, kako se u Hrvatskoj provode sudske odluke.

Izračun banke

Naime, Dalmu zastupa zajednički odvjetnički ured Meri Blaslov-Pavasović i Bajićeve supruge, a i na sudskom spisu je žig zajedničkog ureda obje odvjetnice. K tome, suci uopće ne računaju kamate na glavnice, nego to čine banke. No, najzanimljiviji je zapravo slučaj duga Dalme jer pokazuje kako se u Hrvatskoj posluje.

Naime, Dalma je ostala dužna splitskom poduzeću "Passco" čiji je vlasnik poduzetnik Mato Vukoja. Prema Vukojinim riječima, Dalma je njegovoj tvrtki ostala dužna oko 200 tisuća dolara još iz 1992. godine! Taj je dug odmah bio preračunat u hrvatske dinare, zatim u kune i glavnica zaista iznosi 32 tisuće kuna.

Kamate za 14 godina

Međutim, prošlo je već 14 godina. Zamislite što bi vam bilo koja banka uzela da joj ne platite 14 godina... Kako bilo, Passco je tužio Dalmu, no do danas nije uspio naplatiti dug iako je dobio sve sudske presude.

Desetak puta bio sam u Dalmi da se dogovorimo.

Dali su mi u kompenzaciju poslovni prostor, ali se ispostavilo da je prostor gradski i morao sam ga platiti, tako da je dug ostao kaže Vukoja. Još 1997. splitski je Trgovački sud djelomično usvojio Vukojin tužbeni zahtjev, iste godine presudu je potvrdio Visoki trgovački sud, a 2000. i Vrhovni sud. No, ni šest godina nakon trećestupanjske presude Vukoja još nije dobio svoj novac.

Prijave protiv Dalme bez odgovora

Na blokirani račun Dalme trebalo je sjesti i 14,5 milijuna kuna koje je naplatila od Jadran tekstila u stečaju, pa bi se naplatili vjerovnici, među njima vjerojatno i mi. Međutim, novac je otišao na drugi račun, što je protuzakonito. Podnio sam protiv uprave Dalme i nekoliko kaznenih prijava zbog toga, ali nikakvog odgovora od Državnog odvjetništva nisam dobio kaže odvjetnik Vukojin odvjetnik Vlaho Duplančić.