Večernji list: 29. 03. 2006.

Sabor o programu za suzbijanje korupcije

ZAGREB - Politička volja i odlučnost vlasti presudne su za suzbijanje korupcije, a Vlada je predloženim Nacionalnim programom za suzbijanje korupcije pokazala jaku političku volju da se u Hrvatskoj suzbije korupcija, izjavila je danas ministrica pravosuđa Ana Lovrin predstavljajući u Hrvatskom saboru spomenuti Nacionalni program.

Ministrica je istaknula da je uspješna borba protiv korupcije nacionalni interes Hrvatske, da je stoga cilj Programa smanjiti korupciju na razinu koja neće biti zapreka gospodarskom, društvenom, političkom i svakom drugom razvoju.

Uspješna borba protiv korupcije, dodala je, mora osigurati nesmetani razvoj, građanima zajamčiti odgovornu državnu upravu i vratiti im povjerenje u lokalnu i državnu vlast.

Kao najvažniji dio Programa navela je prevenciju korupcije, odnosno sustavno djelovanje na svim razinama, kako bi se sve koruptivne pojave pravodobno otkrile i kaznile.

Po percepciji javnosti, tvrdi Lovrin, korupcija je najraširenija u zdravstvu, pa Program stoga predlaže sustavnu reformu, posebno što se tiče zdravstvenog osiguranja i primarne zdravstvene zaštite te u sustavu čekanja na lijekove i preglede, i tako vratiti povjerenje građana u zdravstveni sustav.

Bolja percepcija nije ni u pravosuđu, gdje je, kaže ministrica, nužno nastaviti reformu, riješiti zaostatke na sudovima i jamčiti suđenje u razumnom roku, te uvesti imovinske kartice za suce i državne odvjetnike.

Potrebno je, dodaje, uvesti jači nadzor nad trošenjem proračunskog novca namijenjenog lokalnoj samoupravi za koju se građani također žale zbog korupcije, a vlast i politika moraju više učiniti i što se tiče transparentnog funkcioniranja političkih stranaka, prije svega u njihovu financiranju te dosljednom provođenju Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

U gospodarstvu, tvrdi Lovrin, treba osigurati slobodu tržišnog natjecanja, spriječiti državu da diskrecijskim odlukama narušava tu slobodu, analizirati stanje oko privatizacije državnog portfelja te u sustavu javne nabave.

Programom se predviđa i daljnja edukacija i jačanje profesionalne etike zaposlenika u obrazovnom sustavu, posebno što se tiče upisa u škole i na fakultete.

Ministrica Lovrin naglasila je potrebu većeg angažmana njezinog ministarstva i Državnog odvjetništva na otkrivanju i kažnjavanju korupcije, te analizirati visine propisanih kazni i mogućnosti uvođenja zaštitnih mjera za oduzimanje imovine stečene kroz korupciju.

Najavila je da Program predviđa osnivanje Nacionalnog vijeća za praćenje njegove provedbe u kojemu bi bili saborski zastupnici, predstavnici poslodavaca, sindikata, nevladinih udruga, akademske zajednice i medija, a predsjedavao bi mu predstavnik parlamentarne oporbe.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks najavio je da će Sabor, zbog povećanja opsega dnevnog reda te SDP-ova zahtjeva za iskazivanje nepovjerenja potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu, zasjedati i 10. travnja, te da će ove dane raditi i do ponoći.

(Hina)