Večernji list: 29. 03. 2006.

SPOR Stručni tim Vlade BiH predložio odbacivanje hrvatskog projekta

Most za Pelješac neprihvatljiv BiH

Autor: DEJAN JAZVIĆ

Vijeće ministara BiH najvjerojatnije će od Vlade Republike Hrvatske zatražiti znatne modifikacije projekta gradnje mosta kopno Pelješac iako nije isključena ni mogućnost potpunog odbacivanja projekta zbog utjecaja koji bi taj most imao na bosanskohercegovački izlaz na more. Prema informacijama koje su se jučer pojavile, stručna skupina, koju je Vijeće ministara BiH zadužilo za procjenu projekta mosta kopno Pelješac, zaključila je da bi njegova izvedba znatno ograničila pravo neškodljivog prolaza u unutarnje morske vode BiH i njezin pristup otvorenome moru. Glavni prigovor stručnjaka odnosi se na projektirane dimenzije mosta koje, kako se tvrdi u Sarajevu, ugrožavaju nesmetan prolazak brodova u Neum i iz njega.

Nema planova za luku

Prema projektu koji je hrvatska Vlada dostavila vlastima u Sarajevu, navedeno je da dimenzije plovnog puta ispod središnjeg raspona mosta širine 150 metara i visine 30 metara omogućuju prolazak brodova Jadrolinije i jedrilica čiji je jarbol visine do 30 metara. Stručnjaci BiH podsjećaju da je u Neumski zaljev već uplovljavala francuska fregata visine 42 metra te američki razarač visine 43 metra. Kako se u Neumu planira graditi i marina s oko stotinu vezova, studija bh. strane ističe potrebu ulaska u Neumski zaljev i plovnih dizalica čija visina prelazi 30 metara. Osvrćući se na ocjenu hrvatske strane da zbog turističkog razvitka obalnog dijela BiH nije realno očekivati gradnju luke u Neumu, stručni tim BiH ističe da je to izvedbeni projekt. No priznaju da za takvo što ne postoje konkretni planovi.

Negativan odgovor

Izvješće radne skupine Vijeće ministara trebalo bi razmatrati još ovog tjedna, a gotovo je sigurno da će ono biti prihvaćeno i da će u Zagreb biti poslan negativan odgovor iako su premijer Adnan Terzić i resorni ministar Branko Dokić u više navrata najavili da će pokušati naći kompromis s hrvatskom stranom. Upravo zbog toga može se očekivati da u Zagreb bude odaslan odgovor kojim će se odbaciti projekt, ali ne i ideja pelješkog mosta.

Sanader: Imamo pravo graditi gdje hoćemo

Zajednička radna skupina stručnjaka iz BiH i Hrvatske nije uspjela riješiti zadatak u vezi s gradnjom mosta do Pelješca, potvrdio je i premijer Ivo Sanader. Na žalost, razlike oko stručnih mišljenja preseljene su na političku razinu, a šef hrvatske Vlade to pripisuje skorim izborima u BiH. Pravo je Hrvatske da gradi most gdje hoće na svojem teritoriju i logično je da svoj teritorij želi spojiti, rekao je premijer. Postoji i pravo BiH na nesmetan prolaz brodova. Naći ćemo rješenje koje neće ometati prolaz brodova do Neuma tvrdi Sanader. Dodao je da je Vlada spremna za još jedan krug razgovora s čelnicima BiH. (D. K.)