Slobodna Dalmacija: 29. 03. 2006.

ZBUNJIVANJE NARODA ANTIKORUPCIJSKA KAMPANJA NA HRVATSKI NAČIN

Ljubičić: Prijavili smo MUP-u 8 slučajeva mita - MUP: Ne znamo za to

GLUHI TELEFON Ministarstvo je još lani zaprimilo osam ozbiljnih prijava zbog primanja mita u zdravstvu, da bi policiju izvijestilo tek nakon godine dana, čim je Vlada u ožujku ove godine usvojila famozni Antikorupcijski plan. I nakon svega u MUP-u tvrde: Prijavu nismo dobili

Piše: Nataša ŠKARIČIĆ

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi zaprimilo je tijekom 2005. osam ozbiljnih prijava zbog primanja mita u zdravstvu ne uputivši nijednom zdravstveno-inspekcijski nadzor, no čim je Vlada u ožujku ove godine usvojila famozni antikorupcijski plan, ministarstvo policiji dostavlja prijave stare — godinu dana!

Da stvar bude skandaloznija, dok ministar zdravstva Neven Ljubičić za Slobodnu Dalmaciju tvrdi kako je policiji ovih dana dostavljena dokumentacija o svih osam slučajeva, MUP tvrdi: Nismo dobili ništa.

Skandal do skandala

— Dostavili smo policiji osam prijava zbog primanja mita koje je ministarstvo zaprimilo tijekom 2005. godine.

Sad je na organima gonjenja da utvrde što se stvarno događalo — kazao nam je Ljubičić, dodajući kako je ovo, zajedno sa slučajem uhićenja liječnika Mislava Gjurića, dokaz funkcioniranja antikorupcijskog plana u sektoru zdravstva.

Na pitanje je li ministarstvo samo poduzelo nešto na istrazi dostavljenih predmeta, Ljubičić je odgovorio kako će pričekati rezultate policijske obrade.

Na upit MUP-u dokud je stigla predistraga o prijavljenim slučajevima, pomoćnica glasnogovornika MUP-a Emina Lišić odgovorila nam je da od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi nisu zaprimili nijednu prijavu.

Prijava! Kakva prijava?

— Nakon kontakta s kolegama iz Policijske uprave Zagreb i nadležnih u ovome ministarstvu, mogu kazati kako policija sigurno nije dobila nijednu dojavu iz Ministarstva zdravstva, stoga ne možemo govoriti ni o postupanju — kazala je Lišić.

Visoki pravosudni dužnosnik potvrdio nam je da ni Državno odvjetništvo nije zaprimilo grupirane prijave korupcije od Ministarstva zdravstva.

Za novinare - ništa detaljno

Iako je ’Slobodna’ zatražila detaljnije podatke o sadržaju svih osam prijava, bez imena konkretnih liječnika, nakon ministrova obećanja da će nam se javiti, iz Odjela za medicinske poslove i stručni nadzor nismo više uspjeli dobiti nikoga od nadležnih.

Prijavljena je i ’korupcija na veliko’

Upitan o kakvim se slučajevima radi, ministar je općenito kazao kako se većina prijava odnosi na podmićivanje liječnika od neposrednog korisnika zdravstvene usluge, dakle pacijenta, no prijavljen je i pokoji slučaj "korupcije na veliko", gdje je upletena i farmaceutska industrija.

Čekalo se godinu dana na - kampanju!

Članak 165. Zakona o zdravstvenoj zaštiti izričito obvezuje resorno ministarstvo, odnosno njegove medicinsko-inspekcijske službe, na provjeru svake mogućnosti kršenja medicinske etike i deontologije od zdravstvenih djelatnika.

Jedan od najtežih prijestupa u tom smislu smatra se uzimanje mita od pacijenta, pa je nejasno zašto je ministarstvo čekalo političku platformu u Antikorupcijskom planu kako bi počelo govoriti o prijavljenim slučajevima, a pogotovo je nejasno kako nadležna PU i MUP o svemu ne znaju ništa.