Glas Istre: 29. 03. 2006.

LAŽNO PRIKAZIVANJE FINANCIJSKOG POSLOVANJA KAMEN INGRADA DOBILO PRAVNI EPILOG

Državno odvjetništvo istražuje Vladu Zeca

Vlasnika Kamen Ingrada sumnjiči se za zloporabu položaja koju je navodno počinio uz pomoć Đurđice Kristić. Umjesto gubitka, prikazali su dobit od 15 milijuna kuna

ZAGREB - Gotovo mjesec dana nakon što je protiv Vlade Zeca (48) i Đurđice Kristić (37) podnesen optužni prijedlog jer nisu tražili stečaj Kamen Ingrada, iako tvrtka nije mogla plaćati svoja dugovanja, Državno odvjetništvo jučer je izvijestilo da je protiv njih dvoje zatražena istraga zbog sumnje da su lažno prikazali poslovanje Kamena za 2003. godinu da bi Zecu isplatili gotovo milijun kuna dividende.

Prema priopćenju Državnog odvjetništva, Zeca se sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti, koju je navodno počinio uz pomoć Đurđice Kristić (37), članice Uprave Kamen Ingrada zadužene za knjigovodstvo. S Kristić se Zec dogovorio da za Nadzorni odbor i skupštinu trgovačkog društva pripreme lažno financijsko izvješće u kojem su, umjesto gubitka, prikazali da je Kamen Ingrad ostvario 15 milijuna kuna dobiti.

Takvo izvješće prihvaćeno je na skupštini 28. ožujka 2006., kao i odluka da se Zecu isplati oko milijun kuna dividendi. Zecu je, tvrdi Županijsko državno odvjetništvo u Požegi, na ime navodnih dugovanja Kamen Ingrad od lipnja do prosinca prošle godine isplatio gotovo milijun kuna. Prema nedavnim medijskim izvještajima, Kamen Ingrad državi je službeno dužan oko 35 milijuna kuna, a ukupan dug poduzeća procijenjen je na 500 milijuna kuna.

Kao što je poznato, afera s Kamen Ingradom izbila je nakon što se otkrilo da je Vlada Ive Sanadera na jednoj od svojih zatvorenih sjednica dopustila nastavak rada Kamen Ingradu i prepolovila mu dugove. Dapače, Sanader je na tome inzistirao iako su mu pojedini ministri oponirali.

Nakon toga, lažni balon Vlade Zeca počeo se ispuhavati. Na vidjelo su izašle prave brojke o dugovima Kamen Ingrada, a i smicalice kojima se koristio kako bi održao tvrtku na životu što duže. Tako se ispostavilo i da mnogi radnici Kamen Ingrada otplaćuju kredite koje su, radi pomoći Kamenu, podigli na nagovor Vlade Zeca, da se ne spominje kako je prvoligaški uspjeh nogometnog kluba iz Velike sazidan na istom principu. Radnici su, naime, iz svojih plaća odvajali nekoliko stotina kuna mjesečno za NK Kamen Ingrad.

Kako je to Zec godinama uspijevao održati balon napuhan možda je jasnije ako se pogleda u kojim je sve strankama bio. Na početku policijske karijere bio je u SDP-u, potom je neko vrijeme bio član HDZ-a, onda je bio i nezavisni vijećnik, a na prošle lokalne izbore izašao je kao član HSP-a. Upravo se i Anto Đapić, nakon izbijanja afere, zalagao za »mirno rješenje« slučaja Zec.

S. ABRAMOV