Slobodna Dalmacija: 29. 03. 2006.

PROPUST FOREIGN OFFICE U GODIŠNJEM IZVJEŠĆU O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2005. GODINU LIJEPOJ NAŠOJ PREDBACIO NELOCIRANJE POZNATOGA BJEGUNCA

Britanci Hrvatskoj zamjerili neuhićenje generala Gotovine?!

A SLUČAJ OKONČAN... "Hrvatska je propustila učiniti napredak u lociranju i uhićenju odbjegloga generala Ante Gotovine i njegova transfera u Haag", stoji u izvješću britanskoga ministarstva vanjskih poslova za 2005. iako je u toj godini slučaj Gotovina u potpunosti okončan

Piše: Šenol SELIMOVIĆ

Iako je Ante Gotovina uhićen 7. prosinca 2005., inače politički pedantni Britanci su u godišnjem izvješću Foreign Officea (FCO) o stanju ljudskih prava za 2005. godinu, Hrvatsku prikazali kao zemlju koja nedovoljno surađuje s Haagom.

Neshvatljivi propust

"Hrvatska je propustila učiniti napredak u lociranju i uhićenju odbjegloga generala Ante Gotovine i njegova transfera u Haag", stoji u izvješću britanskoga ministarstva vanjskih poslova za 2005. iako je u toj godini slučaj Gotovina u potpunosti okončan. Štoviše, dio toga izvješća koji se odnosi na Hrvatsku ilustriran je fotografijom na kojoj se vidi plakat s likom Ante Gotovine u njegovim rodnim Pakoštanima, a uz sliku je tekst kojim se podsjeća na izjavu hrvatskoga predsjednika Mesića po kojoj su generali Bobetko i Gotovina krivi za smrt 185 hrvatskih vojnika u ofenzivi protiv pobunjenih Srba 1993. godine.

Iako svoja redovita izvješća o stanju ljudskih prava u svijetu britanski Foreign Office donosi krajem svake kalendarske godine za tu istu godinu, neshvatljivo je ipak kako je takav propust mogao ući u završnu službenu verziju izvješća FCO-a koje se inače smatra vrlo ozbiljnim i relevantnim dokumentom za ocjenu ljudskih prava u zemljama svijeta.

Spomenuti i Romi

Osim ocjene da Hrvatska nije dovoljno učinila u uhićenju Gotovine koji je "optužen za teške ratne zločine u vrijeme ratnih operacija 1995.", u FCO-ovu izvješću o ljudskim pravima kao ozbiljni problemi navode se još: nedovoljna nazočnost manjinskih kadrova u tijelima državne uprave, diskriminacija i socijalna isključenost pripadnika romske zajednice, nezadovoljavajući rezultati u procesu povratka izbjeglih Srba te loše stanje u pravosuđu s više od milijun neriješenih predmeta i u kojemu vlada pristranost sudaca u suđenjima za ratne zločine kada su u pitanju optuženici srpske nacionalnosti.

Blaže izvješće

Usprkos neshvatljivu propustu u sastavljanju izvješća za 2005. u kojemu nije konstatirano uhićenje Gotovine, ovo posljednje FCO-ovo izvješće je puno blaže od, primjerice, onog za 2003. kada je više prostora posvećeno Hrvatskoj nego Turkmenistanu i Uzbekistanu. U tom izvješću iz 2003. Britanci su zamjerali Hrvatskoj ne samo na nesuradnji s Haagonm, nego su splitsko suđenje za Loru proglasili klasičnim političkim procesom, a suca koji ga je vodio izrazitim nacionalistom.