Vjesnik: 29. 03. 2006.

Certifikat za rukovanje tajnim podacima

Novi zakonski prijedlog ukida dosadašnje brojne oznake tajnosti i uvodi samo četiri kategorije: vrlo tajno, tajno, vrlo povjerljivo i povjerljivo

ZAGREB - Još dva zakona s područja sigurnosti (Nacrt prijedloga zakona o tajnosti podataka i Nacrt prijedloga zakona o informacijskoj sigurnosti) Vlada je sa sjednice u utorak uputila u saborsku proceduru. Preostaje još samo upućivanje zakonskog prijedloga o sigurnosnoj provjeri koji će Vlada, kako je najavio premijer Ivo Sanader, predložiti tijekom travnja. »Ovi zakoni su izravno uključivanje Hrvatske u standarde EU-a i NATO-a«, poručio je Sanader.

U odnosu na prijašnji zakon u kojemu je tajnost dokumenta klasificirana prema vrsti tajne - državna, vojna i sl., novi zakonski prijedlog ukida dosadašnje brojne oznake tajnosti i uvodi samo četiri kategorije: vrlo tajno, tajno, vrlo povjerljivo i povjerljivo. Također, uvodi i to da će one osobe koje će postupati s takvim dokumentima morati proći sigurnosnu provjeru i nakon toga dobiti poseban certifikat.

Ladislav Pivčević, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje bi i izdavalo certifikat, sigurnosnu provjeru i dobivanje certifikata nazvao je »privilegijom, a ne pravom«. Od sigurnosne provjere bit će izuzeti samo predsjednici države, Vlade i Sabora.

Oznakom »vrlo tajno«, prema zakonskom prijedlogu, označavali bi se podaci čije neovlašteno otkrivanje ugrožava vitalne interese države ili im nanosi nepopravljivu štetu. Oznakom »tajno« označavali bi se podaci čije bi neovlašteno otkrivanje moglo teško naštetiti sigurnosti ili interesima Hrvatske, dok se stupnjem »vrlo povjerljivo« interesima Hrvatske pridružuju i interesi tijela javne vlasti. Stupnjem tajnosti »povjerljivo« po novom bi se zakonu označavali podaci čije otkrivanje može naštetiti učinkovitosti ili provođenju zadaća tijela javne vlasti.

Prema Pivčevićevim riječima, čelnici tijela javne vlasti svakih će pet godina morati preispitati treba li neka informacija i dalje nositi oznaku tajne.

Po zakonskom prijedlogu o informacijskoj sigurnosti nadzor nad informacijskom sigurnošću obavljali bi Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost i Zavod za sigurnost informacijskih sustava.

Vlada je na sjednici donijela i odluku o osnivanju radne skupine koja će u idućih mjesec dana »utvrditi pravila igre« za provedbu i praćenje provođenja projekata javno-privatnog partnerstva (JPP). Premijer Sanader ponovio je sve prednosti modela JPP-a, kroz koji bi se u znatno kraćem roku sagradila i obnovila Hrvatska, bez povećanja javnog duga odnosno ulaganjima iz privatnog sektora.

Ministar financija Ivan Šuker rekao je da Hrvatska ne bi mogla ulaziti u takve projekte kad »financijsko tržište ne bi bilo tako jako«.

Vlada je donijela i odluku o prodaji prostora u državnom vlasništvu u zgradama namijenjenim stambenom zbrinjavanju branitelja i članova njihovih obitelji.

Gospodarski rast dosegnuo 4,3 posto

Premijer Ivo Sanader je na početku Vladine sjednice izvijestio da je, prema neslužbenim statistikama koje mu je predočio ministar financija Ivan Šuker, a čija se potvrda očekuje uskoro, gospodarski rast u 2005. dosegnuo 4,3 posto iako je, prema očekivanjima, trebao iznositi samo 3,6 do 3,7 posto.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvom tromjesečju prošle godine gospodarski je rast iznosio 1,8 posto, drugom 5,1 posto, a trećem - 5,2 posto.

Ministar Šuker je kazao i da je industrijski rast u posljednjih 10 mjeseci iznosio 5,2 posto te da su proračunski prohodi u prvom tromjesečju ove godine bili za čak 14 posto veći nego u istom razdoblju lani.

Šuker je rekao i da proračunski deficit u prvom tromjesečju ove godine iznosi 1,7 milijarde kuna, što je, ustvrdio je, za dvije milijarde manji deficit nego u prvom tromjesečju 2005.

Sanader: Hrvatska ima pravo graditi most

Komentirajući negativan stav Vijeća ministara BiH o Pelješkom mostu, premijer Sanader kazao je kako je logično da Hrvatska želi spojiti svoj teritorij te da želi revitalizirati Pelješac i sve otoke koji mu gravitiraju. Naglasio je da će Hrvatska to pitanje nastojati riješiti u dogovoru s BiH te da će o tome još jednom razgovarati s čelnicima susjedne države. To pitanje vjerojatno je poprimilo političke konotacije, dodao je, jer se u BiH bliže izbori te će se neke stranke u BiH »pokušati profilirati na pitanjima«.Volio bih da to pitanje riješi zajednička stručna skupina, a ne politika, rekao je premijer. [Branka Valentić / T. G.]