Jutarnji list: 30. 03. 2006.

Skandal: HSS-ovac '91 potpisao pripajanje Pakraca 'Krajini'

Piše: Ana Plišić

ZAGREB - Uoči izvanrednih izbora u Požegi u političkim krugovima kruži dokument koji optužuje čelnog čovjeka lokalnog HSS-a i nositelja izborne liste da je 1991. godine potpisao odluku o pripajanju Pakraca SAO Krajini.

Kao član radne skupine pregovaračkog tima za poglavlje ribarstva Milan Božić upravo sudjeluje u pregovorima o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji. Ujedno je i direktor Ribnjičarstva Poljana. S obzirom na to da ova pakračka ratna priča kompromitira člana pregovaračkog tima, odlučili smo istražiti okolnosti sporne odluke.

Prema dokumentu kojim raspolažemo, Odluka o pristupanju općine Pakrac Srpskoj autonomnoj oblasti Krajina izglasana je 22. veljače 1991. godine na 10. zajedničkoj sjednici Vijeća udruženog rada, Vijeća mjesnih zajednica i Društveno-političkog vijeća Općinske skupštine. Potpisao ju je predsjednik općinske skupštine Milan Božić, diplomirani veterinar.

Božić nam je potvrdio da je to njegov potpis, ali upozorio je da je to učinio u dogovoru s hrvatskim državnim vrhom i pod prijetnjom.

- Na sjednici Općinske skupštine Srbi su izglasali Odluku o pristupanju SAO Krajini. Dva dana poslije tu je odluku poništio Ustavni sud. Srbi su imali veliku većinu u Skupštini. Prijetili su meni i mojoj djeci, a čak su i pucali kroz moj prozor u zgradi Skupštine pa sam potpisao tu odluku. Danas sigurno ne bih takvo što učinio, ali u ono vrijeme neznanja, pritisaka... - obrazložio je Božić.

Za njegov potpis, tvrdi, znali su tadašnji potpredsjednik Vlade Milan Ramljak, ministar pravosuđa Branko Babac i predsjednik Vijeća općina Slavko Degoricija, ali i današnji HDZ-ov požeško-slavonski župan Ante Bagarić.

- Dobili su kopiju Odluke. Nitko mi ništa nije rekao. Drugog dana stavio sam svoj potpis. I Bagariću sam odmah odnio papire o tome kako su Srbi glasali, a Ramljak i Babac su mi rekli da ne odlazim iz Pakraca - svjedoči Božić.

Božić bio za odgodu

U knjizi dr.vet. Antuna Erjavca “Pakrac i Lipik uoči rata 1991.” navodi se da je na sjednici skupštine Božić pokušao odgoditi glasanje o pristupanju općine Pakrac SAO Krajini. “Predlažem da se glasanje odgodi za sjednicu 28. veljače 1991. i da se na tu sjednicu pozovu predsjednik Sabora RH i predsjednik ili potpredsjednik Vlade RH gospodin Ramljak”, kaže se. “Božić pita: “Kako je moguće da nas 47 odbornika donosimo takve zaključke u ime općine Pakrac i otkuda nam to pravo”, stoji u knjizi. S 26 glasova za, 8 protiv i 13 suzdržanih donesena je odluka.

Friščić: Sve je dogovarano s Gregurićem

Šef HSS-a Josip Friščić rekao nam je kako mu je dobro poznato da je Božić, kao predsjednik općinske skupštine Pakraca, surađivao s tadašnjim potpredsjednikom Vlade Franjom Gregurićem. - Znam da je Božić sve dogovorao s Gregurićem. Ne znam detalje, ali sve treba promatrati u tadašnjim okolnostima - rekao je Friščić.