Jutarnji list: 30. 03. 2006.

Kongres EPP-a: Hrvatska od EU traži odvajanje od Turske

Pišu: Inoslav Bešker, Nino Đula

Premijer Sanader, koji vodi izaslanstvo u Rimu, sve će sastanke iskoristiti za uvjeravanja kako ujedinjena Europa nije dovršena dok joj se ne pridruži Hrvatska

RIM - Uza sve poštovanje Turske, tražit ćemo hitno odvajanje njihovih pregovora o ulasku u Europsku Uniju od procesa koji vodi Hrvatska - rekao nam je danas u Rimu jedan član hrvatske delegacije koja u glavnom gradu Italije boravi zbog kongresa Europske pučke stranke (EPP), vodeće snage u Europskom parlamentu.

Hrvatska će tražiti razdvajanje pregovora Hrvatske i Turske jer se čini da je do zastoja u prihvaćanju izvješća u screeningu o obrazovanju došlo upravo zbog povezanosti tih dvaju procesa. Naime, neke države traže da se u sklopu poglavlja o obrazovanju pregovara i o ljudskim pravima, a to se navodno odnosi samo na Tursku, ne i na Hrvatsku.

Premijer Ivo Sanader, koji vodi izaslanstvo u Rimu, rekao nam je danas da će sve sastanke iskoristiti za uvjeravanje partnera iz europskih konzervativnih stranaka kako ujedinjenje Europe nije dovršeno dok u nju ne uđe i Hrvatska, ali i ostale zemlje jugoistočne Europe, kad ispune sve uvjete.

Zato je Sanader napisao i stavio u proceduru hitnu rezoluciju EPP-a o ulasku Hrvatske u punopravno članstvo Unije koja bi sutra na kongresu trebala biti izglasana. Supotpisnici toga dokumenta su HDZ-ovi partneri iz Austrije, Luksemburga, Slovačke, Slovenije i Španjolske.

U deklaraciji stoji podrška Hrvatskoj da pregovori budu brzi i da završe punim članstvom te da taj posao stabilizira regiju i pozitivno utječe na susjedne države. Spominje se i spremnost Hrvatske da potiče slobodnu trgovinu u jugoistočnoj Europi, kroz CEFTA-u. Premijer Sanader danas je govorio na studijskim danima EPP-a, skupu na kojem se raspravlja o strategiji umreženih konzervativnih stranaka Europe.

Bio je, kako nam je priznao, sretan već zbog toga što su ga još jednom pozvali govoriti kao jednog od stratega EPP-a, a i taj je govor usmjerio lobiranju za ulazak Hrvatske u EU. Poruka toga Sanaderova govora bila je da gorko iskustvo Europe u ratovima, diktaturama i gubicima sloboda jednostavno nalaže nastavak ujedinjenja, bez obzira na trenutačna preispitivanja o limitu i apsorpcijskoj moći EU.

- Današnji problemi s proširenjem - rekao nam je Sanader - moraju ostati u drugom planu pred potrebom ujedinjenja protiv rata i totalitarizama.

Sanader, koji je u Rim došao još u utorak s brojnom HDZ-ovom delegacijom, u kojoj je i bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, a i premijerova supruga Mirjana, bit će u Italiji do petka poslijepodne. Do tada bi se trebao sastati s nekoliko europskih premijera, članova EPP-a, među njima i s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem, kojemu je još danas s govornice poželio uspjeh na izborima 9. travnja.

Za razdvajanje treba ‘jasan razlog’

I sam premijer Sanader prošli je petak u Bruxellesu rekao kako očekuje da se što prije odvoje procesi Hrvatske i Turske jer, kako je naveo, “i sami turski prijatelji svjesni su da će njihovi pregovori trajati nekoliko godina, a Hrvatska želi i može brže”. I EU kaže da su to dva odvojena slučaja, ali proces screeninga do ovog trenutka teče istovremeno. Tako Hrvatska sada smatra da je do usporavanja procesa došlo zbog Turske. Jedan visoki izvor iz Europske komisije naveo je da će “u jednom trenutku morati doći do razdvajanja slučaja”, no u Vijeću EU smatraju da nije lako napraviti razdvajanje sve dok ne bude jasnog razloga. (A. Pal.)