Večernji list: 30. 03. 2006.

SKANDAL Velikogorička koalicija unajmila gradsku tvrtku za predizbornu kampanju

Gradska tvrtka noću Piculi postavljala plakate

Autor: Iva PULJIĆ-ŠEGO, Petra MARETIĆ

Vozeći se u automobilu velikogoričkoga trgovačkog društva Komunalac, radnik te tvrtke preksinoć je s aktivistima koalicije SDP-HNS-HSLS po Velikoj Gorici postavljao predizborne plakate za kampanju Tonina Picule.

Direktor VG Komunalca je Mario Šipušić, koji je predsjednik velikogoričkog HSLS-a, odnosno Piculin koalicijski partner. Tako ispada da gradsko poduzeće, čiji se direktor u sklopu Piculine koalicije kandidira na lokalnim izborima, sudjeluje u njegovoj predizbornoj kampanji.

Platit će usluge

Tonino Picula, kandidat za velikogoričkoga gradonačelnika, kaže kako je organizaciju svoje kampanje prepustio suradnicima te ne zna pojedinosti dogovora s VG Komunalcem, ali tvrdi kako će se sve usluge platiti.

Mario Šipušić, direktor VG Komunalca pak tvrdi kako radnik te tvrtke nije postavljao plakate, nego samo vozio automobil koji je koalicija SDP-HNS-HSLS unajmila od tog poduzeća, kao što to može učiniti bilo tko. Koalicija će, kaže, te usluge uredno platiti 200 kuna po satu rada, a vozač će biti plaćen za prekovremeni rad. Gotovo svi čelnici ostalih stranaka, koje također na izvanrednim velikogoričkim izborima pucaju na vladajuće fotelje, zbog toga su se digli na noge. Ministar financija Ivan Šuker i nositelj HDZ-ove liste na izvanrednim izborima smatra kako je koalicijin potez presedan u političkom životu Velike Gorice.

Optuživanje Šukera

- Skandalozno je da radnici VG Komunalca postavljaju Piculine plakate rekao je Šuker, kojega pak iz koalicije SDP-HNS-HSLS optužuju da su radnici istog tog poduzeća na prošlogodišnjim lokalnim izborima postavljali njegove plakate u Velikoj Gorici.

- To je gnjusna laž. Svoje sam plakate postavljao s članovima Mladeži HDZ-a tvrdi Šuker. Novopečena Velikogoričanka i nositeljica DC-ove liste Vesna Škare-Ožbolt također je najoštrije osudila postupak unajmljivanja vozila i vozača VG Komunalca.

- Krajnje je nemoralno da se rade takve stvari i najoštrije ih osuđujem. No prije nego što išta poduzmem, provjerit ću tko točno stoji iza toga i je li radnik VG Komunalca plaćen za taj posao istaknula je V. Škare-Ožbolt.

GONG: Zloporaba gradskih resursa

Postupak velikogoričke koalicije SDP HNS HSLS, koja je za lijepljenje plakata unajmila vozača i vozilo gradskog trgovačkog društva VG Komunalac, komentirali su i u GONG-u.

Smatraju da takav postupak nije problematičan ako su vozilo, kao i vozača, mogli unajmiti po istoj cijeni i sve ostale stranke u svrhu predizborne kampanje.

Ako to pak nije bio slučaj, tada je, smatraju u GONG-u, riječ o zloupotrebi gradskih resursa za potrebe javne kampanje, a počinitelji se, zbog nepostojanja zakonske regulative, ne mogu sankcionirati.

Ivan Šuker: Skandal

Koalicijin potez presedan je u političkom životu Velike Gorice. Skandalozno je da radnici VG – Komunalca postavljaju Piculine plakate

Vesna Škare- Ožbolt: Nemoralno

Krajnje je nemoralno da se rade takve stvari. No prije nego što išta poduzmem, provjerit ću tko točno stoji iza toga i je li radnik plaćen za taj posao

Tonino Picula: Platit ću

Sve navedene usluge poduzeću Komunalac uredno će biti plaćene