Slobodna Dalmacija: 30. 03. 2006.

DIPLOMATSKI NAKON INFORMACIJA DA SU NAŠI PREGOVARAČI NAMJEŠTALI BROJKE NA PODRUČJU ZNANOSTI

EU provjerava hrvatsko lažiranje podataka

RAZLOZI Europska komisija u velikom miru i ne žureći proučava reakcije iz Hrvatske o broju sveučilišnih profesora koje je predočio pregovarački tim

BRUXELLES - Europska komisija u velikom miru i ne žureći se proučava reakcije iz Hrvatske o broju sveučilišnih profesora, odnosno nastavnika koje je predočio pregovarački tim. Vjerojatno se čeka da se ustanovi postoji li unutrašnji politički motiv za ove burne reakcije u kojima ova institucija iz principa ne sudjeluje.

Vrlo oprezno Komisija prvo želi ustanoviti o čemu je riječ. Razlika u broju sveučilišnih profesora, odnosno nastavnog osoblja, kako privatno navode neki europski diplomati upitani o ovoj temi, može biti ili terminološka ili puno vjerojatnije statistička.

Također kako Hrvatska ne bi imala financijsku ili neku drugu korist od jedne ili druge brojke, diplomati privatno smatraju da je najvjerojatnije riječ o nesporazumu, no službeni izvori Komisije, ponavljamo, uopće se ne izjašnjavaju.

Ines SABALIĆ

Prijeti tzv. zaštitna klauzula

ZAGREB - Hrvatska ne bi smjela zaboraviti na tzv. zaštitnu klauzulu koju je Europska unija uvela i zbog vaše zemlje. Pregovori, iako otvoreni 3. listopada prošle godine, mogu u svakom trenutku biti suspendirati ako Bruxelles utvrdi kako za to postoje ozbiljni razlozi.

U slučaju Hrvatske takva je klauzula bila motivirana prvenstveno Haagom i Gotovinom, ali nije prestala vrijediti nakon rješenja toga slučaja - izjavio je ’Slobodnoj’ visoko pozicionirani diplomat EU-a u Zagrebu.

On, doduše, ne očekuje kako će se zbog eventualnog lažiranja podataka u području obrazovanja aktivirati taj mehanizam, ali je naglasio da se ovaj slučaj, ako Europska komisija utvrdi bilo kakve pogreške, bile one namjerne ili ne, neće dobro odraziti na vjerodostojnost Hrvatske i na povjerenje između Bruxellesa i Zagreba.

A vjerodostojnost zemlje kandidata jedna je od temeljnih preduvjeta njezina približavanja punopravnom članstvu - tvrdi naš izvor.

Š. SELIMOVIĆ

Veleposlanik EK-a jučer u Ministarstvu

Neugodna priča o lažiranju stigla je samo tri dana prije nego je Europska komisija Hrvatskoj trebala uputiti poziv na uručenje pregovaračke pozicije o ovim poglavljima. Radovan Fuchs je potvrdio da je u srijedu ujutro Ministarstvo posjetio veleposlanik EK-a u Hrvatskoj Vincent Degart i izrazio zbunjenost novonastalom situacijom. No, nadamo se da neće biti zastoja u pregovorima, kaže Fuchs.

Ipak, među članovima skupine spominje se kako bi ovakvu situaciju mogle iskoristiti zemlje koje ionako čekaju bilo kakav razlog da uspore pregovore Hrvatske s EU-om, pa se posebno spomenula Italija.

Račan: Nisam imao podatke

ZAGREB - Objašnjavajući svoju i ulogu Odbora u čitavoj priči oko spornih podataka za usklađivanje, predsjednik Odbora Ivica Račan ističe kako od pregovarača dobivaju samo screening liste, a konkretne podatke i brojke o stanju u pojedinom poglavlju do njih ne stižu, pa tako nije dobio ni podatke o obrazovanju, zbog čega nije mogao na njih ni reagirati. Što se tiče navodnog nezadovoljstva njegovim predsjedanjem, Račan kaže da ako netko misli da bi to radio bolje, neka kaže, iako on misli da korektno vodi Odbor. "Nemam ništa protiv da me netko zamijeni jer nisam sam sebe predložio, nego je na tome inzistirao premijer Sanader", zaključuje Račan.