Glas Istre: 30. 03. 2006.

PREMA NOVOM ZAKONU O LOKALNOJ I PODRUČNOJ SAMOUPRAVI IZRAVNO IZABRANI ČELNICI VIŠE NEĆE ODLUČIVATI O GRADSKOJ IMOVINI

Vlada odlučila razvlastiti gradonačelnike i župane

Riječki gradonačelnik Obersnel kaže da Vlada gradonačelnike tako pretvara u fikuse, a osječki čelnik Đapić tvrdi da je izravni izbor Vladin marketinški trik i sumnja da će se 2009. godine dogoditi izravni izbori

ZAGREB - Vlada je, čini se, iskoristila želju građana da izravno biraju gradonačelnike, župane i načelnike općina da bi pokušala progurati zakonske promjene koje će te lokalne čelnike u potpunosti razvlastiti. Vlada će pokušati svu vlast prenijeti u ruke gradskih vijeća, odnosno stranaka koje u tim vijećima imaju većinu. Naime, javnost već tjednima iščekuje izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi da bi se vidjelo kakav će biti odnos gradskih vijeća i izravno biranih gradonačelnika te kolika većina u vijeću može smijeniti gradonačelnika.

Čini se da budući izravno izabrani gradonačelnici ne moraju pretjerano strahovati od zahtjeva za smjenu, jer će njihove ovlasti, ako prođe Vladin prijedlog tog zakona, ionako biti simbolične. Po zakonskom prijedlogu gradonačelnik neće imati gotovo nikakve ovlasti u upravljanju gradskom imovinom. Tako se u jednom od 30 članaka novog zakona ističe da predstavničko tijelo, odnosno gradsko vijeće »upravlja i raspolaže nekretninama i pokretninama u vlasništvu jedinica lokalne samouprave kao i njezinim prihodima i rashodima«.

Nekretnine vijećnicima

To znači da će svim gradskim nekretninama i pokretninama ubuduće upravljati gradsko vijeće, a ne gradonačelnik, koji je to dosad činio zajedno s poglavarstvom. Na taj način gradonačelnik bez vijeća neće moći donijeti nijednu odluku o primjerice, prodaji, iznajmljivanju ili dodjeli stana te odluku vezanu uz neku zgradu. Ističemo da se gradska vijeća sastaju jednom mjesečno. Takva bi pravila na državnoj razini značila da svom imovinom upravlja Sabor, a ne Vlada.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kaže da na taj način Vlada u potpunosti razvlašćuje gradonačelnika i da on zapravo postaje »fikus«, jer je nemoguće upravljati gradom ako nekretnine, pokretnine i prihode kontrolira netko drugi.

- To je poruka građanima da im je Vlada izašla u susret i da će izravno birati gradonačelnika, ali istovremeno čini sve da bi se gradonačelnika u potpunosti vezalo i razvlastilo, ističe Obersnel.

Što se tiče zahtjeva za razrješenje, gradsko vijeće ga može donijeti s dvije trećine glasova, ali gradonačelnika razrješuje Vlada. To bi značilo da su u Rijeci, čije Gradsko vijeće ima 33 člana, potrebna 22 glasa za smjenu gradonačelnika.

Proračun iz Vlade

Gradsko vijeće, predviđa novi zakon, takav zahtjev može podnijeti zbog trajne nesposobnosti gradonačelnika, ako on krši ili ne izvršava odluke vijeća, ili pak prouzroči znatnu materijalnu štetu gradu. Obersnelu nije upitna većina koju gradsko vijeće treba za zahtjev, nego činjenica da gradonačelnika razrješuju Vlada i vijeće, koji ga nisu birali.

- Ako je gradonačelnik izabran na neposrednim izborima, onda ga mogu smijeniti samo oni koji su ga birali - građani, i to na referendumu, jasan je Obersnel.

Ako gradsko vijeće ne donese proračun koji predlaže gradonačelnik, zakon predviđa da gradonačelnik donese odluku o privremenom financiranju za tekuću godinu, na temelju prošlogodišnjeg proračuna, ali mu je za to potrebna suglasnost Ministarstva financija. To znači da ni gradonačelnik ni gradsko vijeće neće pasti ako se ne slože oko proračuna. U Vladi ističu da će na taj način pokušati »natjerati« gradonačelnike i gradska vijeća na suradnju. No, osječki gradonačelnik Anto Đapić ističe da je to loše rješenje.

Sumnjičavi Đapić

Čini se da Đapić sumnja i u Vladine namjere u najavi izravnog izbora gradonačelnika. Napominje da nije protiv reformi, ali su one po njegovom mišljenju HDZ-ov marketinški, predizborni trik kojim se javnosti poručuje da je dobila izravni izbor gradonačelnika, ali se zapravo prikrivaju problemi s političkom trgovinom koji su natjerali javnost na takav zahtjev. Đapić kaže da baš i nije siguran da će građani doista 2009. godine izravno birati gradonačelnike, župane i načelnike te upozorava da će se u međuvremenu održati parlamentarni izbori, nakon kojih se puno toga može promijeniti i u načinu izbora lokalnih čelnika, ovisno o tome tko će formirati vlast na državnoj razini.

Kakva će rješenja na kraju doista zaživjeti ovisit će i o javnoj raspravi, koja počinje već sljedećeg tjedna i mogla bi biti poprilično burna, a iz Vlade poručuju da će razmotriti sve primjedbe na svoj prijedlog zakona.

Jagoda MARIĆ