Vjesnik: 30. 03. 2006.

Lovrin: Prevencija najvažniji dio programa

Oporba je spominjala Bechtel, Imostroj i Kamen Ingrad kao dokaze da Vlada potiče korupciju, dok su vladajući izlistavali grijehe Račanove vlade - Sunčani Hvar, Viktor Lenac, Excelsior...

ZAGREB - »Nacionalni program suzbijanja korupcije nije osmišljen zato što to od nas traži Europska unija, nego radi nas samih, jer Hrvatska treba biti država u kojoj se njezini građani neće osjećati bespomoćno pred sustavom političke, sudbene, zdravstvene i svake druge vlasti«, naglasila je ministrica pravosuđa Ana Lovrin predstavljajući u srijedu u Saboru Vladin prijedlog nacionalnog programa suzbijanja korupcije do 2008.

»Cilj programa je svesti korupciju na razinu s koje neće biti zapreka društvenom, gospodarskom i političkom razvoju zemlje, ali i izdvojiti i kazniti korumpirane«, rekla je ministrica napominjući da je prevencija najvažniji dio programa koji sadrži konkretne mjere i rokove za sva tijela zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti. Podsjećajući na to da su u percepciji građana sudstvo, zdravstvo, lokalna samouprava i političke stranke najzagađeniji korupcijom, Lovrin je spomenula nužnost još energičnije reforme pravosuđa i rješavanje svih zaostalih predmeta starijih od tri godine, a najavila je i uvođenje imovinskih kartica za suce i državne odvjetnike.

Novim zakonom o financiranju političkih stranaka i u tom izuzetno korumpiranom području Vlada pokazuje političku volju i odlučnost, što i jest presudno u suzbijanju korupcije, zaključila je ministrica Ana Lovrin.

U cjelodnevnoj polemičnoj raspravi oporba je Vladin program nazivala »skupom olinjalih fraza«, »svetom vodicom« i »kampanjskom akcijom«, naglašavajući da Vlada nema volje za suzbijanje tog zla, što se vidi i po tome da je Hrvatska od dolaska HDZ-a skočila za 23 mjesta na listi zemalja s najvećom korupcijom.

Replicirajući, vladajući su podsjetili na to da Vlada u borbi protiv korupcije ne starta s ovim programom. »Pogledajte pravosuđe i vidjet ćete da se zaostaci smanjuju, pogledajte projekt Hitro.hr, informatizaciju gruntovnice, zakone o potporama i o javnoj nabavi. Sve su to dijelovi antikorupcijske strategije«, poručili su HDZ-ovi zastupnici.

Oporba je spominjala Bechtel, Imostroj i Kamen Ingrad kao dokaze da Vlada potiče korupciju, dok su vladajući izlistavali grijehe Račanove vlade i slučajeve poput Sunčanog Hvara, Viktora Lenca i Excelsiora. Najžešća je bila Željka Antunović (SDP) tvrdeći da je »Vlada po formi i sadržaju vladanja koruptivna, a rejting premijera Sanadera po kriteriju korumpiranosti sveden je na razinu službenika nekog ministarstva«. Odgovorio joj je Dražen Bošnjaković (HDZ), naglasivši da »najmanje vi imate pravo ikoga prozivati, jer ste u bivšoj vladi sjedili s ministrom koji je sklopio pedesetak ugovora sa svojim ministarstvom uz antikoruptivni iznos od 200 milijuna kuna«.

Hebrang: Pliva najveći primjer korumpiranosti Račanove vlade

Govoreći u ime HDZ-ova kluba, Andrija Hebrang spomenuo je »najveći primjer korupcije Račanove vlade«. Tvrdi kako je u prosincu 2001. donesena odluka da se dug zdravstva za lijekove sanira Plivinim dionicama. »Po Vladinu nalogu, HZZO je prebacio 7,5 posto dionica u svoje vlasništvo, potom ih je dao Plivi, a ona kasnije nekim veledrogerijama«, kaže Hebrang, dodajući da je cijena dionica podcijenjena za čak 50 posto, što je izravni gubitak od 40 milijuna dolara za državu u čijem su vlasništvu bile dionice. »Država je do te transakcije imala 25,5 posto vlasništva Plive, što znači da je imala pravo na stratešku odluku. Da je to zadržala, danas bi, kad je počela jagma za Plivinim dionicama, mogla utjecati na promjenu vlasništva te naše najprofitnije tvrtke«, zaključio je Hebrang. [Ivka Bačić/ Marijan Lipovac]