Večernji list: 30. 03. 2006.

SUKOBI Oporbeni članovi nezadovoljni Jarnjakovim stilom, a Jarnjak ih proziva za neodgovornost

Oporba prijeti napuštanjem Odbora za unutarnju politiku

Autor: Mladenka Šarić

Nezadovoljni kako Ivan Jarnjak vodi Odbor za unutarnju politiku, oporbeni članovi Šime Lučin (SDP), Ante Markov (HSS), Srećko Ferenčak (HNS) i Pero Kovačević (HSP) razmišljaju o povlačenju iz tog tijela. Ogorčenje Jarnjakovim stilom kulminiralo je preksinoć kad je zbog Prijedloga zakona o sigurnosnom sustavu izbila svađa, koja je, kaže Ferenčak, izbacila na površinu Jarnjakovu nedemokratičnost, koja je podsjetila na najcrnje dane HDZ-a.

Bez odgovora

Ferenčak, naime, nije dobio odgovore na pitanja vezana uz problem budućeg nadzora nad tajnim službama, koje će novim zakonom dobiti veće ovlasti, istodobno će biti smanjene ovlasti Vijeća za civilni nadzor tajnih službi, a za dvije je godine odgođeno da oporba preuzme čelno mjesto u Odboru. Oporbi je to znak da HDZ želi zadržati kontrolu nad službama i do parlamentarnih ih izbora koristiti za svoje potrebe.

Markov priznaje da je koalicijska vlast pogriješila što nije u svoje vrijeme prepustila većinu i predsjedničko mjesto u Odboru oporbi, ali smatra da nema razloga da se to sad ne učini. Lučin smatra da bi bilo najbolje da oporba izađe iz Odbora, pa neka HDZ sam donosi odluke i za njih odgovara.

Spori Lučin

No, Jarnjak optužbe odbacuje, a prozivače proziva zbog neodgovornosti i iznosi podatke o tomu koliko su, kaže, zainteresirani za rad Odbora.

Oporbu podsjeća da Lučin, dok je bio ministar, nije dopustio nadzor u službama, da su Vijeće za civilni nadzor formirali dvije godine nakon donošenja zakona, čelnike službi imenovali godinu i pol poslije, a uredbu o radu Vijeća donijeli su potkraj mandata 2003. godine.

Jarnjak odbacio oporbene optužbe da autokratski vodi odbor

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak (HDZ) odbacio je danas optužbe oporbenih članova Odbora da autokratski vodi sjednice, poručivši da o njihovu interesu za rad Odbora svjedoči podatak koliko su nazočili, odnosno nisu nazočili radu Odbora.

"Kaj vam ja ličim na autokrata", upitao je Jarnjak novinare na tiskovnoj konferenciji, istaknuvši da se samo pridržava Poslovnika o radu Odbora.

Poslovnika se, kaže, pridržavao i kada jučer nije dopustio Srećku Ferenčaku (HNS) da, nakon što je Odbor zaključio raspravu i većinom glasova dao potporu Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, postavlja pitanja o tom zakonu, što je dovelo do svađe, a potom i odlaska oporbenjaka sa sjednice.

Jarnjak tvrdi da u cijelosti poštuje proceduru, te odlučno odbacuje oporbene optužbe da spomenutim zakonom HDZ želi zadržati kontrolu nad obavještajnim službama kako bi ih zloupotrijebio u predizborne svrhe.

"Valjda to govore iz vlastitog iskustva", rekao je, napominjući da je bivši ministar policije Šime Lučin, inače član Odbora, godinu i pol uskraćivao nadzor nad službama, da je bivšoj vlasti čak dvije godine nakon stupanja na snagu Zakona o sigurnosnim službama trebalo da formira Vijeće za civilni nadzor službi, godinu i pol dana da imenuju ravnatelje službi, a da su Uredbu o radu Vijeća donijeli tek pred kraj mandata.

"Valjda je to malo nervoza pred (izvanredne) lokalne izbore, malo se zaoštrava situacija, sve bu se to smirilo", ocijenio je Jarnjak.

Na oporbene optužbe da odbija u dnevni red sjednice uvrstiti njihove prijedloge i teme odgovorio je da o interesu oporbenjaka za rad Odbora svjedoče podaci o tome na koliko su od ukupno 63 sjednice u ovom mandatu bili nazočni.

Naveo je da je Lučin (SDP) bio na 33 sjednice, Mirko Filipović (SDP) na 14, Damir Kajin (IDS) 21, Ante Markov (HSS) 28, Srećko Ferenčak (HNS) 38, Pero Kovačević (HSP) 46, dok su on i ostali HDZ-ovci bili na svakoj ili gotovo svakoj sjednici.

Osvrnuo se i na prozivke, da o tome kako Odbor radi, svjedoči činjenica da su članovi od novinara doznali informaciju o tome da su DC-ovci Vesna Škare-Ožbolt i Joško Morić podnijeli predstavke da ih tajne službe prate i prisluškuju.

Jarnjak je pojasnio da, po proceduri, kada zaprimi neku predstavku dužnost mu je uputiti Vijeću za civilni nadzor, a tek nakon što Vijeće obavi nadzor, ta predstavka uz izvješće o rezultatima nadzora dolazi na sjednicu Odbora.

"Bilo tko od njih (oporbenjaka) mogao je pokazati interes, doći do mene i ja bi ih obavijestio", rekao je Jarnjak.

(Hina)