Večernji list: 30. 03. 2006.

SKANDAL Skandalozne pogreške na stranicama Europske organizacije za nacionalne manjine

Pogreška EK: Hercegovina u RH, Hrvati manjina u BiH

Autor: Tomislav Kvesić

Da će Hrvati u BiH postati nacionalna manjina, najavljuje se sa raznih strana. Nažalost, podaci o broju stanovnika kao i političke igre koje se vode u ovoj državi idu tome u prilog. No, usprkos svemu, sve te najave dio su budućnosti, a Hrvati su, barem na papiru, u BiH suveren i konstitutivan narod.

Iako će mnogi pronaći značajan broj primjera gdje je konstitutivnost i suverenost ozbiljno zakinuta i ugrožena, papir, tj. Daytonski sporazum u toj radikalnoj mjeri još nije promijenjen. No tako ne misli Europska organizacija za "bezdržavne" nacije i manjine (engl. European Organization for Stateless Nations and Minorities).

Na službenim stranicama te organizacije www.eurominority.org, koju financira Europska komisija, stoji da su Hrvati u BiH manjina. Prema podacima koji su izneseni na stranicama Hrvata u BiH ima oko 760 tisuća (pozivanje na podatke iz 1994.), imaju dva glavna grada Mostar u BiH te Zagreb u RH. Uz negiranje suverenosti i konstitutivnosti, Hrvati u BiH, ali i u ostalim zemljama govore srpsko- hrvatskim, a hrvatski jezik je izdvoje posebno u zagradi. U rubrici gdje bi trebao stajati i službeni barjak naroda nema ništa, iako je na vrhu stranice naslikan barjak Hrvata u BiH.

No, europskim čudima tu nije kraj. Na slikovnom prikazu dijelova Europe, gdje obitavaju Hrvati, južni dio Hrvatske znatno je proširen na istok, te su tako zapadna Hercegovina i dijelovi Bosne koji graniče s Hrvatskom, jednostavno pripojeni matičnoj Domovini svih Hrvata.

Tako su bh. Hrvati, od strane organizacije kojoj je cilj, kako to navodi Internet portal vrisak.info, brinuti se o narodima bez države te manjinama koje žive u Europi, a u cilju sprječavanja separatizma i očuvanja njihova nacionalnog integriteta, postali etnička manjina u BiH.