Glas Istre: 30. 03. 2006.

Našim političarima EU postao dosadan

Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU-om zapao je u krizu. Sjednice su navodno nesadržajne, a na njima često nema ni dobrog dijela čelnika političkih stranaka koji su po definiciji članovi toga tijela. Dakle, samo je šest mjeseci prošlo do početka pregovora s EU-om, a naša se politička elita već pomalo umorila. S čiste politike naši se odnosi s EU-om polako pretvaraju u tehničke pregovore oko sasvim konkretnih i stručnih stvari. Nema tu više slučaja »Gotovina« koji je dominirao našim odnosima s Bruxellesom zadnjih nekoliko godina i o kojem je svatko imao nešto reći. O nacionalnoj izdaji i ponosu, o tome tko je koga izručio i zašto te da trebamo obraniti nacionalni suverenitet pred anacionalnom Europom - svatko je imao što reći.

Ali rješenjem slučaja »Gotovina« nastao je problem. Sada je sve prešlo na teren suhih pregovora. Treba tu proanalizirati neke materijale, tablice, imati neko predznanje o svemu tome, i još se oko svega dodatno obavještavati, a počesto i educirati. Ukratko rečeno, da bi se smisleno sudjelovalo na sjednicama Nacionalnog odbora, potrebno je u cijelu priču uložiti dodatnog truda. A to se dobrom dijelu političkih članova toga tijela - jednostavno ne da.

Cijeli si dan u surovoj politici, slažeš i preslaguješ, telefoniraš i motaš, paziš što ti rade oni ispod i iznad tebe, a ako si ne daj Bože još i gradonačelnik, trebaš provjeriti i što ti rade gradske službe dok ti vodiš politiku. Pa tko će onda usred svega toga još i analizirati kako teče nekakav screening o nekakvom poglavlju koje ima jako interesantan naziv kao »Sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor«.

Naravno, zastoj rada u Nacionalnom odboru ima veze i sa željom i vladajućih i posebno oporbe da pred vlastitim biračima ne ispadnu premekani prema političkim protivnicima. Nacionalni odbor samo je ogledalo stanja u domaćoj politici. Nažalost, u pregovorima s EU-om nema poglavlja »Kako imati kvalitetnije političare«.

Zlatko CRNČEC